Szerző: Bodnár Ádám

2010. március 2. 14:28

Magyarul is megtanult a Microsoft online fordítóprogramja

A Google Translate-hez hasonlóan a Microsoft Bing keretein belül is működik egy fordítóprogram. A Bing Translator eddig 23 nyelvet támogatott, most újabbakkal bővült a kör, köztük a magyarral.

A Google Translate után a Microsoft Bing keresőjébe épített fordító is támogatja a magyar nyelvet. Összesen hét új nyelv került be most a Bingbe, a magyar mellett a a román, a norvég, a szlovák, a szlovén, a litván és a török, ezzel összesen harmincra bővült a Bing Translator által \"beszélt\" nyelvek száma.

A Bing Translator a Microsoft keresőjéből vagy a www.microsofttranslator.com oldalról érhető el és lényegében azonos funkcionalitást biztosít mint a Google Translate vagy az egykor a webes fordítóprogramok etalonjának számító BabelFish: egy beviteli mezőbe szöveget vagy egy weboldal címét írhatjuk be, amelyet a rendszer lefordít az általunk választott nyelvre, vagy legalábbis kísérletet tesz rá. Érdekesség, hogy a forrásszöveg nyelvét ki sem kell választani, a Bing Translator megpróbálja kitalálni.

Online fordítók gyorstesztje

Eredeti szöveg:
Microsoft Translator technology brings the power of instant translations to many different destinations, helping break down the language barriers for users, developers, webmasters and businesses. Explore below some of the applications and services powered by Microsoft Translator.
A Bing Translator fordítása:
Microsoft fordító technológia hozza a hatalom a sok különböző helyekre, segít a felhasználóknak, fejlesztők, Webmesterek és vállalkozások nyelvi akadályokat azonnali fordítások. Fedezze fel az egyes alkalmazások és szolgáltatások powered by Microsoft fordító alatt.
A Google Translate verziója:
A Microsoft Translator technológia hozza a hatalom azonnali fordítások sok különböző helyekre, segít lebontani a nyelvi akadályokat a felhasználók, fejlesztők, webmesterek és vállalkozások számára. Explore alábbiakban néhány olyan alkalmazások és szolgáltatások powered by Microsoft Fordító.
A webforditas.hu javaslata:
A Microsoft Translator technológia hozza az azonnali fordítások erejét sok különböző célnak miközben segít felhasználóknak, fejlesztőknek, webmestereknek és üzleteknek legyőzni a nyelvi akadályokat. Kutass az alkalmazások és szolgáltatások közül néhány alatt, amit meghajtott Microsoft Translator.

A fordítószolgáltatás nem csak böngészőből érhető el, létezik egy Windows widget is, amelyet az operációs rendszer asztalára dobva könnyen elérhetővé válik a fordítóprogram, de az Internet Explorer 8-hoz is van beépülő \"Gyorsító\". A Microsoft emellett működtet egy Live Messenger botot (mtbot@hotmail.com), ezt a Live Messenger ismerőseinkhez adva az üzenetküldőbe beépülő fordítóprogramot kapunk, \"akinek\" elég elküldeni a lefordítani kívánt szöveget, de akár meg is hívhatjuk egy beszélgetésbe \"tolmácsolni\", így akár olyanokkal is beszélgethetünk Live Messengeren keresztül, akivel egyáltalán nem beszélünk közös nyelvet.

Ilyen beszélgetéseknél azonban jobb vigyázni, nehogy a pontatlan fordításból kínos félreértések adódjanak, erre még a Microsoft Bing Translator is figyelmeztet: \"Az automatikus fordítás is segítenek megérteni a lényege a lefordított szöveget, de nem helyettesíti a szakmai, emberi fordító.\" A Messengeren elérhető Tbot sajnos még nem tud magyarul, de mivel a Bing Translatorban már elérhető ez a nyelv, valószínűleg nagyon hamar \"ő is megtanulja\".

Eközben a Google kiadta Windows operációs rendszerre a Chrome 4.1 bétáját, amelybe bekerült az automatikus fordítás képessége. Amennyiben a böngésző olyan nyelvű oldalt észlel, amely nem a felhasználó által beállított, preferált nyelven íródott, egy felugró üzenetben engedélyt kér annak lefordítására. Ez a képesség a viszonylag kevesek által használt fejlesztői változatban már egy ideje elérhető volt, de most bekerült a bétába is. A Google Chrome bétája letölthető a Google-tól.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról