Szerző: Bodnár Ádám

2010. március 2. 13:39

Új tárolók a Netgeartől kis- és középvállalatoknak

Kis- és középvállalati hálózati tárolókat dobott piacra a Magyarországon is ismert Netgear, amely az Infrant Technologies felvásárlásával lépett be erre a területre és folyamatosan terjeszkedik.

A ReadyNAS 3100 és ReadyNAS 4200 egyaránt rackbe szerelhető kivitelű, előbbi 1U, utóbbi pedig 2U magas, kapacitásuk legfeljebb 8, illetve 24 terabájt, amennyiben 2 terabájtos meghajtókkal tömi meg őket a felhasználó. Mindkét dobozba két tartalék meghajtó építhető be. A megbízhatóságot és rendelkezésre állást olyan képességek hivatottak növelni mint a redundáns, üzem közben cserélhető tápegységek és hűtőventilátorok, redundáns hálózati portok, valamint az ECC-védett memória. A merevlemezek üzem közbeni cserélhetősége természetesen nem kérdés.

Mindkét tároló natív iSCSI-támogatást biztosít, így akár SAN részeként is használhatók. A ReadyNAS 4200 esetében említésre méltó a 10 gigabites Ethernet, amelyet a ReadyNAS családban elsőként támogat. A termékeket a vállalat leginkább nagyvállalatok fiókirodáiba vagy kis- és közepes szervezeteknek ajánlja például virtualizált környezetbe. A 3100-as tároló RAID 0, 1, 5 módban képes működni, a 4200-as modell a RAID 6-ot is támogatja, illetve a saját X-RAID2 módot, amely tetszőleges számú merevlemezt képes egy tömbbe bevonni.

\"\"

Az új ReadyNAS-ok a termékvonalban megszokott módon a Linux-alapú RAIDiator operációs rendszerre épülnek, amely többmagos Intel processzoron fut. Mindkét tároló támogatja a legnépszerűbb elérési protokollokat (SMB, NFS, HTTP, FTP), a 4200-as pedig a pillanatfelvétel (snapshot) készítését és a távoli replikáció lehetőségét is kínálja. Mindkét tároló áprilistól lesz kapható, a ReadyNAS 3100 ára 3800 dollártól indul, a ReadyNAS 4200-ért pedig 10 ezer dollár körüli árat kell fizetni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról