:

Szerző: Bodnár Ádám

2010. március 2. 11:01

Hatalmas memóriakapacitásúak az IBM új x86-os szerverei

A Hannoverben ma kezdődött CeBIT-en mutatkoztak be az IBM új x86-os szerverei, amelyek különlegessége a külső bővítőfiók segítségével elérhető hatalmas memóriakapacitás.

Még több memóriát a szerverekbe!

Az x86-os chipek teljesítménye ma már alkalmassá teszi ezeket a szervereket a legnagyobb terhelésű nagyvállalati alkalmazások futtatására, a korlátozott memóriakapacitás azonban gátolhatja a terjedésüket ilyen környezetben, például hatalmas adatbázisok vagy vállalatirányítási rendszerek alatt, de az egyre terjedő virtualizáció is memóriaigényes. Az IBM saját ügyfelei körében végzett felmérése szerint az Intel-alapú System x szerverek felhasználóinak 90 százaléka kevesli az elérhető memóriakapacitást ezekben a gépekben.

A nagyobb memóriakapacitás végeredményben azt jelenti, hogy több olyan feladat vihető át x86-os kiszolgálókra, amelyek eddig drága RISC/UNIX szervereken futottak és nem a megbízhatóság vagy a rendelkezésre állás miatt, hanem az elérhető nagyobb memóriakapacitás okán. Több memória beépítésével nagyobb teljesítményt érhetnek el a nagy adatbázisok vagy más memóriaintenzív alkalmazások, több virtuális gép futtatására, vagy nagyobb kapacitású virtuális gépek üzemeltetésére nyílik lehetőség.

Ezt felismerve az IBM olyan szervereket küld csatába az eX5 család képében, amelyeknél a memória logikailag elválik a processzortól és egy külső fiók segítségével tovább bővíthető a foglalatok számától függetlenül is, ha a szerverben már elfogyott a rendelkezésre álló kapacitás. Mivel a nagy memóriamodulok aránytalanul drágák, a memóriakapacitást olcsóbb a modulok számával növelni, azonban ez csak addig működik, amíg van szabad DIMM-aljzat. Az új IBM szerverekben még akkor is lesz, amikor más gépek már megteltek.

IBM eX5: rugalmas bővíthetőség

Az eX5 szervercsalád jelenleg három tagot számlál, a rackbe szerelhető két- és négyfoglalatos System x3690 X5 és x3850 X5 mellett elérhető a HX5 jelű blade szerver, utóbbi kétfoglalatos kivitelű. Az összes gép az Intel hamarosan bemutatkozó Nehalem EX kódnevű Xeon processzoraira épül. A Beckton néven is ismert lapkák monolitikus nyolcmagos felépítésűek, mind magjuk két programszál párhuzamos futtatására alkalmas a Hyper-Threading révén, a harmadszintű cache mérete pedig 24 megabájt lesz a csúcsváltozatokban.

\"\"

A Nehalem EX külön chipkészlet nélkül képes nyolc foglalatig skálázódni, azonban csak lineárisan, vagyis a processzorok és a memóriamodulok száma és elhelyezkedése szorosan összefügg. Az IBM azonban saját fejlesztésű chipkészlettel oldotta meg a rugalmas bővíthetőséget. A Max5 névre keresztelt külső bővítőfiókok lényegében ugyanolyan alaplapokat tartalmaznak mint amilyenek a szerverekben találhatók, azonban processzorfoglalatok nélkül. A DDR3 memóriafoglalatokkal megtömött fiókot Quick Path Interconnect kapcsolja a szerverhez. A négyfoglalatos System x3850 x5-höz kapcsolva a Max5-öt összesen 96 DDR3 DIMM aljzat áll rendelkezésre, ami 4 gigabájtos modulokkal 384 gigabájt, 8 gigabájtos modulokkal pedig 768 gigabájt maximális kapacitást jelent. A ma még ritkaságszámba menő 16 gigabájtos DDR3 memóriamodulokkal 1,5 terabájt memóriával is konfigurálható egy szerver, ami egy négyfoglalatos x86-szerver esetén mindenképpen figyelemre méltó.

A korábbi szériás Enterprise X-Architecture gépekhez hasonlóan az ex5 gépeket is össze lehet kapcsolni közvetlenül, amennyiben azok egyező típusúak és konfigurációjúak. Így két darab kétfoglalatos gépből létrehozható egy négyfoglalatos SMP rendszer. Az ex4 esetében négy gépet is össze lehetett még kapcsolni, egy 16 foglalatos rendszert létrehozva, most a FlexNode legfeljebb két szerver összekötését teszi lehetővé, legalábbis egyelőre.  Egy két gépből álló FlexNode-os szerverhez legfeljebb egy Max5 memóriabővítő fiók csatlakozhat.

\"\"

A kínálat

A kínálatban szereplő gépek közül a System x3690 X5 egy kétfoglalatos, rackbe szerelhető szerver, amelybe 32 DIMM foglalatot építettek, de ez a Max5 bővítővel megduplázható. Figyelemre méltó még, hogy a 2U magas szerverbe nem kevesebb mint 16 darab 2,5\" diszk építhető be. A négyfoglalatos System x3850 X5 összesen 64 memóriafoglalattal rendelkezik, amely a Max5-tel 96-ig bővíthető, illetve a FlexNode révén egy nyolcfoglalatos, 224 DIMM aljzattal rendelkező \"szörnyeteggé\" fejleszthető. A BladeCenter HX5 az IBM első blade-je, amely az Enterprise X-Architecture rendszerre épül. A kétfoglalatos szerver a FlexNode révén négyfoglalatossá bővíthető, a Max5 memóriafiókkal pedig az elérhető DIMM-ek száma 16-ról 40-re növelhető.

Mivel a gépek alapjául szolgáló Xeon processzorokat az Intel még nem jelentette be, egyelőre nem tudni, pontosan milyen konfigurációban és mennyiért lesznek hozzáférhetők az IBM eX5 szerverek. A HWSW ismeretei szerint a processzorok hivatalos rajtja március végén esedékes, így néhány hét múlva minden kiderül.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 01:29

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.