:

Szerző: Dojcsák Dániel

2010. március 1. 17:15

Bánhatják, akik most vettek windowsos mobilt

Akik még mindig bíznak a Windows Mobile-ban, azok nyilván a Windows Phone 7-től várják a megváltást, az átütő erejű változásokat. A bemutató óta tudjuk, hogy ez nem is annyira fantasztikum, az új mobil operációs rendszer cool lesz. A rossz hír: az élményhez telefont is kell cserélni.

A barcelonai bemutatón elhangzott, hogy a Windows Phone 7-nek szigorú hardveres követelményei lesznek, leginkább azért, hogy a készülő platform ne jusson elődje sorsára a több ezer különböző eszköz miatt. Épp ezért érthető, hogy egy régi PDA-ra vagy egy korábbi okostelefonra nem lehet majd feltenni az új jövevényt, de hozzá kell szokni a gondolathoz, hogy azok, akik egy HTC HD2-t vásároltak, azok sem élvezhetik majd a 180 ezer forintos eszközükön az új generációt. Pedig a HTC csúcskészüléke 100 százalékban megfelel a követelményeknek. A kijelzője nagyobb is mint kell, a felbontása WVGA, a processzor pedig az 1 GHz-es, ARM architektúrájú Snapdragon.

Korábban a Microsoft brit részlegének a mobil üzletágvezetője, Alex Reece azt mondta, hogy a szoftverfrissítés lehetősége a hardvergyártó partnereken múlik. Ez adott némi reményt arra, hogy az egyébként liberális elveket követő HTC engedélyezi az upgrade-et, de Natasha Kwan, a Microsoft ázsiai és csendes-óceáni régióért felelős mobilkommunikációs üzletágvezetője most úgy nyilatkozott, hogy a jelenleg kapható mobilok egyikén sem lesz elérhető az új operációs rendszer.

\"Mivel egy nagyon specifikus hardverkövetelményünk van a Windows Phone 7 sorozathoz, ezért a jelenlegi készülékek biztosan nem lesznek fejleszthetőek\" - mondta Kwan. A hír ugyan lesújtó lehet a mostanság csúcskészülékeket vásárlók számára, illetve nem valószínű, hogy ennek tudatában idén bárki Windows Mobile 6.5-tel ellátott csúcsmobilt venne. A Microsoft a Windows Phone 7 bejelentésekor néhány hardverkövetelményt nyilvánosságra hozott, de távolról sem az összeset, így egyelőre nem tudni, miben szenvednek hiányt a most kapható készülékek.

Az év végére ígért új operációs rendszer érkezése kapcsán érdemes megjegyezni, hogy a Microsoft a jövőben Windows Phone Classic néven továbbra is támogatni fogja a Windows Mobile 6.5-öt. Ez leginkább a vállalati felhasználók miatt van, hiszen a Windows Phone 7 jóval inkább fogyasztói fókuszú platformnak mutatkozott be, ráadásul az indulás után biztosan nem lesz meg az elégséges szoftverkínálat sem ahhoz, hogy pótolja elődjét.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 18:15

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.