Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Jelentősen csökkenhet az e-könyvolvasók ára

Koi Tamás, 2010. március 01. 12:46
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A kereslet dinamikus növekedése, és az új, hatékonyabb technológiák bevezetésének köszönhetően idén év végére várhatóan sokkal olcsóbban lehet majd elektronikus könyvolvasóhoz jutni, mint tavaly.

A Freescale Semiconductor bejelentette, hogy elkészültek azoknak a kifejezetten e-könyvolvasókba szánt processzoroknak az első mintapéldányai, melyek az új generációs eszközökbe kerülhetnek majd akár már az idei év végétől. Az új chipek gyorsabbak lesznek a jelenlegi változatnál, ennek ellenére mégis olcsóbban tudja majd őket szállítani a Freescale.

A Motorolából kivált vállalatnál úgy jósolják, hogy az elektronikus könyvolvasók piaca idén a duplájára nőhet, vagyis elérheti a nyolcmilliós darabszámot az értékesítési volumen. A cég álláspontja szerint az új vezérlő megjelenése tevékenyen hozzá fog ehhez járulni, hiszen a kifejezetten e-könyvolvasókra optimalizált alkatrész (a jelenlegi chipeket eredetileg nem e-bookokhoz tervezték) legalább 30 dollárral kevesebb fog kerülni, mint a jelenlegi vezérlőchip, ezáltal az olcsóbb könyvolvasók ára 150 dollár alá süllyedhet.


Amazon Kindle DX: ma még drága

Az új hardver fejlesztése csakugyan jelentős hatást gyakorolhat majd a piacra, tekintve, hogy az elektronikus könyvolvasók 90 százalékában a Freeescale chipje található. A cég partnere többek közt az Amazon és a Sony, a piac két legnagyobb szereplője. A két vállalat legolcsóbb e-bookja a tengerentúlon 259, illetve 199 dollárba kerül.

A Freescale új chipje tartalmazza majd az E-Ink kijelzőt vezérlő áramkört is (ezt a a feladatot jelenlegi könyvolvasókban külön chip végzi), ennek köszönhetően a teljes rendszer működése felgyorsulhat majd. A cég számításai szerint ez azt fogja jelenteni, hogy a mostani, átlagosan két másodperces lapozási művelet csupán fél másodpercet vesz majd igénybe.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.