:

Szerző: Bodnár Ádám

2010. február 26. 12:02

Lassan halad az átalakulás a Novellnél

Csökkent a Novell forgalma a most véget ért első negyedévben, de a költségcsökkentéseknek köszönhetően a profit emelkedett. A kilátások egyelőre borúsak.

Jó ideje csökken a Novell forgalma, ahogy a vállalat egykori alapterméke, a NetWare egyre elveszti jelentőségét. A cég ma már a Linuxra, a biztonsági és rendszerfelügyeleti megoldásokra koncentrál, azonban a váság miatt ezek iránt is csökkent a kereslet, hiába kínálnak megtakarítási lehetőséget.

A Novell Linux hoz kötődő bevétele 35 millió dollár volt a legutóbbi negyedévben, mindössze 6 százalékkal magasabb mint egy évvel korábban, amit annak fényében érdemes vizsgálni, hogy a cég egy éve nagyon gyenge negyedévet zárt. Ezen kívül egyedi a biztonsági termékcsalád tudott növekedést elkönyvelni, közel 10 százalékost. Minden más termékkategóriában csökkent a forgalom, a rendszerfelügyeleti portfólió 4,5 százalékkal kevesebb bevételt termelt mint egy éve, a munkacsoport-megoldások (NetWare, Open Enterprise Server, GroupWise) terén 12 százalékos volt a visszaesés éves összehasonlításban. A Novell jövőbeli teljesítményére nézve intő jel, hogy az új szoftverlicencek eladásai negyedével zuhantak, ami előrevetíti a kapcsolódó karbantartási és előfizetési díjak későbbi csökkenését.

A vállalat a korábban meghozott költségcsökkentéseknek és átszervezéseknek köszönhetően 6 százalékos bevételcsökkenés mellett is meg tudta duplázni nyereségét, amelyet a kutatás-fejlesztésre, marketingre, valamint a működésre fordított kiadások megnyirbálásával ért el. A Novell a negyedévet 202 millió dolláros forgalom mellett 20 milliós nettó profittal zárta. A most kezdődött, áprilisig tartó második pénzügyi negyedévre az első negyedévhez hasonló forgalmat és 12-15 százalékos üzemi eredményhányadot vár a cég.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 23:58

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.