Szerző: Bodnár Ádám

2010. február 24. 11:23

Deduplikáció a Symantec adatmentési szoftvereiben

Megjelent a nagyvállalati NetBackup és a középvállalatoknak, kifejezetten windowsos környezetbe szánt Backup Exec új verziója. A közös újdonságok: deduplikáció és jobb támogatás a virtualizált környezeteknek.

A Symantec kiadta nagyvállalati adatvédelmi szoftverének, a NetBackupnak legújabb, 7-es változatát, illetve elérhetővé tette a windowsos környezetbe szánt Backup Exec 2010-et is. Mindkét termék legfontosabb újdonsága, hogy képesek a mentett adatokat deduplikálni, ezzel hálózati sávszélességet és tárkapacitást takarítanak meg, illetve használatukkal lerövidül a mentéshez szükséges idő is, így a felhasználó a meglevő hardverei és hálózati eszközei cseréje, fejlesztése nélkül is beleférhet a rendelkezésére álló mentési időbe, még folyamatosan növekedő adatmennyiség mellett is.

Az adattárolási piacon a deduplikáció az egyik legfelkapottabb téma manapság. Nagy mennyiségű adat tárolásánál, biztonsági mentéseknél jelentős megtakarítás érhető el vele azáltal, hogy minden adatot csak egyszer tárolunk el, a redundánsakat (pl. több e-mail postafiókban ugyanaz a csatolt fájl vagy több virtuális lemezképen ugyanaz az operációs rendszer) kiszűrjük, csak egy ellenőrző összeggel hivatkozunk rájuk. A NetBackup és a Backup Exec blokkszintű deduplikációt végez, vagyis akár különféle, egymásra hasonlító fájl esetében is képes kiszűrni a redundáns részeket. A Backup Exec 2010 és a NetBackup 7 egyaránt tartalmaz beépített deduplikációs algoritmust, de akár más szállító deduplikációs megoldásaival is képesek együttműködni.

A két új szoftver közös jellemzője még a virtualizált környezetek kiterjedtebb támogatása. A Backup Exec 2010 egymenetes (single pass) mentésből képes részletek helyreállítására VMware vSphere 4.0, VMware ESX vagy Microsoft Hyper-V R2 virtuális környezetben működő Exchange-ből,  SQL Serverből vagy Active Directory-ból. Így az egy menetben mentett virtuális gépből is gyorsan helyreállítható egy alkalmazás, néhány e-mail, postafiók, fájl vagy könyvtár. A deduplikáció a VMware ás a Hyper-V kliensek mentésein is támogatott természetesen.

A NetBackup 7 a VMware vSphere környezet blokkonkénti növekményes mentéséből azonnal képes helyreállítani a fájlt, és a Hyper-V virtuális gép mentésképéből könnyen helyreállít egyes fájlokat vagy könyvtárakat. A deduplikációnak és az inkrementális mentésnek köszönhetően jelentősen meggyorsulhat a mentés, és a virtuális gépek mentésének tárigénye akár 95 százalékkal is kevesebb lehet.

A Backup Exec 2010 két új archiváló opciót is tartalmaz, amellyel a Windows fájlrendszerekben és az Exchange-környezetekben egységesíthető a mentés és az archiválás. Ezekkel az archiválás az adatoknak a forrásról történő független gyűjtése helyett a mentési példányból készül. A Symantec Enterprise Vault archiváló eljárását használva a rendszergazdák könnyebben menedzselhetik az adatok életciklusát, önműködő megtartási időtartamot állíthatnak be a régebbi, kevésbé fontos adatok idővel olcsóbb tárakra való áthelyezésére. Az archiváló opciók segítségével automatikusan törölhetők a szerverekről a felesleges adatok, ezáltal tehermentesíthetők az Exchange- és fájlszerverek, tárhely szabadul fel és rövidül a mentés ideje.

A NetBackup 7-ben megjelent az OpsCenter nevű jelentéskészítő és felügyeleti konzol, ahonnan a felhasználók központilag kezelhetik adatvédelmi környezetüket, és egységes képet kaphatnak az összes mentési és helyreállítási műveletről. Az új kezelőfelület egységesíti a főbb Symantec termékek (NetBackup, NetBackup PureDisk, Backup Exec, Enterprise Vault) mentési és archiválási információinak jelentéseit. A termék kapcsán kiemelhető még az integrált replikálási funkció, ami által az alkalmazások és a mentett adatok bárhol és bármikor gyorsan és könnyen helyreállíthatók.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról