Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

A Pannon az Alcatel-Lucenttel, a Vodafone a Ciscóval fejleszti hálózatát

Koi Tamás, 2010. február 23. 15:58
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A Pannon az Alcatel-Lucent all-IP megoldását választotta mobil core hálózatának és meglévő IP/MPLS-alapú mobil gerinchálózati infrastruktúrájának egyesítésére, a Vodafone közben a Cisco gerinchálózati megoldása mellett döntött.

A nagyjából 3,6 millió ügyfelet kiszolgáló, norvég tulajdonú Pannon a teljes hálózat IP-re történő átalakításával a mobil adatforgalom előrelátható nagy növekedésére kíván felkészülni, és megteremti a későbbiekben bevezetésre kerülő LTE (Long Term Evolution) technológia alapjait - derül ki a témában kiadott sajtóközleményből. A szolgáltató idén áprilisban kezdi meg az LTE-technológia tereptesztjét, a rendszer rádiós hálózati elemeit a kínai ZTE-vel építi ki a szolgáltató.

A sajtóközlemény szerint a szolgáltatónak elsősorban költséghatékony, valamint az üzleti igények növekedésének ütemével lépést tartó MPLS-alapú megoldásra volt szüksége, így esett a cég választása az Alcatel-Lucent rendszerére: "A mobil internet sikerének köszönhetően egyre nagyobb az igény új és nagyobb sebességű szolgáltatások iránt. Hogy gazdaságosan ki tudjuk elégíteni az ebből fakadó forgalomnövekedési igényt, infrastruktúránkat egyszerűsíteni kell, ami garantálja a költséghatékonyságot, és kiváló minőségű szolgáltatásokat tesz lehetővé" – mondta el az együttműködés kapcsán Koller György, a Pannon műszaki vezérigazgató-helyettese.

A szerződés keretében az Alcatel-Lucent átfogó szakmai szolgáltatásokat is nyújt, beleértve a tanácsadást, a hálózattervezést, a projektszervezést, az integrálást, a telepítést, az üzembe helyezést és a karbantartást is.

A Vodafone időközben a Cisco megoldására építve fejlesztette tovább gerinchálózatát, melynek forgalmát mostanra a Cisco IP NGN (IP Next Generation Network, azaz IP alapú új generációs hálózat) rendszeren keresztül bonyolítja a cég. A Cisco IOS XR rendszer képes külön kezelni a különböző adat és hangszolgáltatásokat, ezzel csúcsidőszakokban is garantált sávszélességet tud biztosítani a Vodafone mobil internetes ügyfeleinek, gazdaságos üzemeltetési feltételek mellett.

Döbrőssy Gábor, a Vodafone műszaki igazgatója szerint az új rendszer előnye, hogy a harmadik generációs és második generációs technológiával nyújtott mobilinternet-szolgáltatásokat egy platformon kezeli. "Az új gerinchálózattal a Vodafone egyszerre képes a jelenlegivel egyenértékű, vagy annál magasabb színvonalú mobil internetes szolgáltatást nyújtani több előfizetőnek, kedvezőbb áron és megbízhatóbban" - értékelte a fejlesztés hatásait Döbrőssy.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.