:

Szerző: Bizó Dániel

2010. március 1. 17:44

Új üzleti tablet a HP-tól

Új üzleti üzleti notebookokat mutatott be ma a HP, köztük egy ultrahordozható és egy multitouch tablet PC-t is, amelyekkel akár 10 órás üzemidő is elérhető.

A HP összesen hat új notebookkal jelentkezett, kettővel az EliteBook, néggyel pedig a ProBook  sorozatban. Utóbbiakat inkább kisvállalkozásoknak szánja a HP, vagyis a kedvező ár és a sokoldalú felhasználhatóság voltak a vezető szempontok a ProBook 4x20s sorozat megalkotásában, amely 13,3 (4320s), 14 (4420s), 15,6 (4520s) és 17,3 hüvelykes (4720s) formátumokban érhető el. A sorozat még március során hozzáférhető lesz az Egyesült Államokban, hamarosan pedig Európában is.

Új üzleti tablet PC

A bejelentett gépek közül a legérdekesebb az EliteBook 2740p. Ez egy átalakítható multi-touch tablet PC, vagyis az elmúlt években elterjedt gyakorlatnak megfelelően hagyományos notebook formátumból a kijelző kicsavarásával és lefektetésével tabletté változtatható. Opcionálisan multi-touch képességgel ruházható fel a 12,1 hüvelykes, 1280x800 pixeles felbontású, ultraszéles látószögű kijelző.

Az alumínium borítású gép lényegében teljesen megőrizte az elődök, a 2710p és 2730p megjelenését, apróbb módosításokat lehet csak észrevenni. A belső immár Intel Core i5 vagy i7 processzorokra építkezik, és akár 8 gigabájt memóriával is konfigurálni lehet. A tablet alumínium házban lakik, és a HP állítása szerint alapos vibrációs, mechanikus, hőmérsékleti és páratartalmi stressznek vetették alá, hogy meggyőződjenek arról, bírni fogj a strapát akár sokat utazó ügynökök vagy orvosok kezei közt.

A HP-tól megszokott módon beépített fényérzékelő gondoskodik a fényerő automatikus kalibrálásáról, van webkamera és billentyűzetvilágítás, és kapunk merevlemezes rázkódásvédelmet is - egy ilyen kategóriájú gépnél érdemes lehet megfontolni az SSD opciót, amely ellenáll a mechanikai behatásoknak, és egy nagyságrenddel jobb teljesítménnyel rendelkezik az 1,8 hüvelykes HDD-hez képest.

\"\"

A 2740p bár egy remek tabletnek ígérkezik, a kategóriában élen járó HP sajnos továbbra sem tör ki a tablet PC-k korlátai közül. A masszív zsanér, a kijelzőt védő erősített üveg és extra merevítés együttes hatására a 2740p túlsúllyal küzd az ultrahordozható gépekhez képest, tömege 1,7 kilogrammról indul, amiből mindössze 5 óra üzemidőt képes kisajtolni a 6 cellás akkumulátorral. Ez az addicionális ultravékony akkumulátorral 10 óra fülé tornázható, ez azonban további fél kilogrammal növeli a tömege, amely így 2 kilogramm fölé szökik. Itt érdemes megjegyezni, hogy a HP EliteBookjaihoz lehetséges hosszú életciklusú, úgynevezett Long Life telepeket is rendelni, amelyek 3 évig nem fáradnak el jelentősen, ígéri a HP, cserébe némileg, 11 százalékkal alacsonyabb kapacitással rendelkeznek.

A másik a jelentős probléma a felár, a 2740p még az Egyesült Államokban is 1600 dollárról indul majd, full extrásan pedig a listaár inkább 2000 dollár magasságában található - ez Európában a magasabb lokalizációs költségek és adók miatt 450-500 ezer forint közötti összeget is jelenthet. Ebből flottában természetesen szokás szerint jelentős, könnyedén 20-30 százalékos kedvezményeket lehet elérni, a kisvállalatoknak vagy igényesebb egyéni felhasználóknak azonban továbbra is ésszerűtlenül drága marad a gép, amit nehezen indokolnának meg, hiába vennék hasznát egy multi-touch paneles tabletnek.

Az új HP ultrahordozható

A hagyományos ultrahordozható notebook kategóriájában megjelenő, 12,1 hüvelykes 2540p szintén az Intel új Core i5 és i7 processzorokat alkalmazza, és rendelhető alacsony feszültségű változattal is. Beépített optikai meghajtóval is rendelkezik, ezt eltávolítva, valószínűleg 3 cellás akkumulátorral, 1,5 kilogrammról indul, de elérhető 6 cellás (62 wattóra) és 9 cellás (93 wattóra) akkumulátorral is, amellyel akár 10 óra üzemidő is elérhető.

\"\"

A sztenderd modellek 2,5 hüvelykes merevlemezzel szereltek, míg az alacsony feszültségűekbe csak 1,8 hüvelykes rendelhető, így itt is érdemes lehet SSD felé mozdulni a még hosszabb üzemidő és nagyobb teljesítmény elérése érdekében. Az optikai meghajtó helyére egy másodlagos merevlemez is építhető, így lehetőség adódik arra, hogy egy viszonylag olcsóbb, 80 gigabájtos kapacitású SSD szolgáljon rendszermeghajtóként, villámgyorsan kiszolgálva az operációs rendszert, alkalmazásokat és a leggyakrabban használt fájlokat, míg a nagyméretű állományokat a 250 gigabájtos merevlemezen tarthatjuk.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 15:24

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.