Szerző: Bizó Dániel

2010. február 22. 18:14

Kipróbálható az Outlook közösségi kiegészítője

Elérhetővé tette az Outlookhoz készülő kollaborációs és közösségi bővítményét a Microsoft, amelyen keresztül a felhasználók nyomon követhetik munkatársaik és ismerőseik online aktivitását. A Social Connector nyitott, bármelyik közösségi oldalhoz készíthető kiegészítő hozzá.

Az Outlook Social Connector, ahogyan neve is mutatja, egy olyan köztesréteggel ruházza fel a levelezőklienst, amelyen keresztül bármilyen külső közösségi, kollaborációs vagy szöveges üzenetekkel dolgozó alkalmazással összeköthető.

Ez azt jelenti, hogy az Outlookban egy aggregáló dobozban látjuk majd mások aktivitását, így például akár a Facebook státuszfrissítéseket, meghívókat, üzeneteket, de nincs akadálya egy iWiW becsatornázásának sem, ahogyan néhány éven belül reális igénnyé válhat a MyVIP-generáció részéről is egy hasonló integráció.

A Microsoft tavaly novemberben jelentette be először az OSC fejlesztését, amelyet az Office 2010 bétával le is szállított, hogy tesztelni lehessen a SharePoint szerverrel történő együttműködést. A koncepció lényege itt az, hogy ha egy dokumentumon dolgozunk többen, akkor tömören és azonnal értesülünk róla, ha valaki az adott dokumentumot megnyitotta.

Az OSC ezen túlmenően integrálódik a levelezési funkcióval, így képes például a levelezésben résztvevők portréját és tömör profilját egy alsó sávban megmutatni, vagy a profilra kattintva leszűrni az adott személlyel folytatott eddigi kommunikációt, múltbéli és jövőbeni találkozókat.

\"\"

SharePoint mikroközösségek

A képességhez a Microsoft megfelelő szolgáltatásokat fejleszt a SharePoint 2010 szerver oldalán is, így kvázi egy belső vállalati kollaborációs közösség létrejöttét segíti. Az OSC lényegében egy mini, Facebook-szerű aktivitás listát épít fel, amelyen keresztül néhány kattintással és pillantással nyomon lehet követni munkatársaink, és a nyitott csatolón keresztül akár más ismerőseink online tevékenységét, anélkül, hogy ehhez különféle oldalakra vagy programokra kellene váltanunk.

A nemrég elérhetővé tett OSC béta (32 bit) egy új kód, amely töri az Office 2010 bétában lévővel való kompatibilitást, és ezért nem működik együtt a SharePoint 2010 bétával. Ezzel szemben kipróbálható vele a LinedIn karrierhálózathoz elkészült csatlakozó. A Microsoft közlése szerint a Facebookhoz és más vezető közösségi oldalakhoz az Office 2010 rajtjára elkészülnek a megfelelő bővítmények. Az OSC használható az Outlook 2003 és 2007 generációkkal is. Mindehhez nyilvános SDK is hozzáférhető az MSDN-en keresztül.

\"\"

Facebook Zero

A Facebook a napokban közölte, hogy dolgozik az oldalnak egy teljesen mobilos verzióján, amely minimális adatforgalmat generál, mivel nélküli a fotókat is, és szövegre alapoz. A mobilos elérés, a Facebook és más oldalak szoftverszintű okostelefon-integrációja indokot szolgáltathat a cégek számára, hogy a vállalati PC-kről kitiltsák ezeket a közösségi szolgáltatásokat.

Biztonság, produktivitás

A produktivitás és adatok védelme érdekében sok, egyes statisztikák szerint a minden második munkahelyen tiltják a közösségi oldalak használatát, ez azonban a jelenleg tendenciák alapján valószínűleg egyre kevésbé lesz tartható. Ács György, a Cisco egy rendszermérnöke korábban elmondta, egyre nagyobb kompetitív nyomás alá kerülnek a vállalatok, hogy engedjék alkalmazottaiknak az online közösségi aktivitást a munkahelyen is. Ez felvet biztonsági aggályokat, különösen a social engineering és az adatszivárgás területein.

Az OSC ez utóbbit úgy kezeli, hogy jelenleg egyirányú az információ áramlása, vagyis lényegében kizárólag olvasóként működik, visszafelé adatokat vagy kommunikációt nem tud küldeni. Később elképzelhető, hogy bekerül ilyen képesség, ami megteremti a lehetőséget a biztonsági politika betartatására, miközben a webes felületek tiltva maradnak - ezzel létrejöhet a közösségi aktivitás ellenőrzött formája.

Ács szerint a biztonsági szakemberek számára a közösségi oldalak jelentik az egyik legnagyobb kihívást 2010-ben és az elkövetkező években, ami egybecseng egy frissen napvilágot látott kutatással. A Webroot biztonsági cég egy tanulmánya úgy találta, hogy az informatikusok közel negyede szerint valós fenyegetést jelentenek cégük számára a közösségi oldalak, és újabb közel negyedük szerint a böngészőkben lévő hibák teszik sebezhetővé őket. A Microsoft szerint az OSC a produktivitást sem csökkenti, mivel segíti, hogy az alkalmazottak hatékonyabban szervezzék munkájukat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról