Szerző: Bodnár Ádám

2010. február 18. 11:22

A PC- és szerverrészleg húzta a HP-t

A PC-részleg és az x86-os szerverek erős teljesítményének köszönhetően javult a HP pénzügyi teljesítménye a legutóbbi negyedévben.

A HP a Cisco mellett azon informatikai cégek egyike, amelynek legújabb negyedéves eredményei már 2010 januári adatokat is tartalmaznak. A vállalat teljesítménye rendkívül erőteljes volt a novemberben kezdődött három hónap alatt, amelyet az ünnepi szezon PC-piacra gyakorolt hatása mellett az x86-os szerverpiac gyors magára találása is magyaráz. A vállalat 31,2 milliárd dolláros forgalmat bonyolított a most lezárult első pénzügyi negyedévben, 8,2 százalékkal többet mint tavaly. A cég nyereségességét is növelni tudta, ami a korábban megkezdett költségcsökkentési intézkedéseknek köszönhető. A negyedéves profit 1,86 milliárdról 2,3 milliárdra nőtt.

Ami fogyott: PC, szerver, nyomtató

A vállalat erőteljes teljesítménye leginkább a PC-gyártó részleg szárnyalásának köszönhető. A pár éve még mostohagyerekként kezelt divízió, amelynek még a leválasztása is szóba került, Mark Hurd vezetése alatt magára talált és lerázta magáról versenytársait. A Personal Systems Group az erős ünnepi forgalomnak köszönhetően a HP legnagyobb üzletágává vált, forgalma meghaladta a 10 milliárd dollárt is. A cég 26 százalékkal több PC-t adott el mint egy éve, a növekedés felülmúlta a PC-piac átlagát, így a HP összességében részesedést szerzett. Figyelemre méltó, hogy a fogyasztói konfigurációk mellett a vállalati gépek iránt is erősen nőtt a kereslet, amely arra utal, a cégek is elkezdtek személyi számítógépekre költeni.

A másik kiemelkedően teljesítő részleg az Enterprise Storage and Servers (ESS) volt, amelynek forgalma 11 százalékkal 4,4 milliárd dollárra bővült, leginkább az x86-os szerverek iránt élénkülő kereslet miatt. A recesszió először az iparági szabványos szerverek szegmensét küldte padlóra egy évvel korábban, de ez az a termékcsoport, amely elsőként lábal ki a gödörből. A HP ProLiantek forgalma nem kevesebb mint 27 százalékkal bővült egy év alatt. A tárolók forgalma eközben 3 százalékkal, az üzleti kritikus szervereké pedig 22 százalékkal csökkent. A szoftverrészleg 878 milliós forgalma változatlan volt tavalyhoz képest, üzemi nyereséghányada 19 százalékra javult.

A HP egyik fejőstehene továbbra is a nyomtatási és képalkotási részleg, amely ugyan egy ideje nem tudja növelni forgalmát, de a hatalmas installált bázisnak értékesített kellékanyagok révén óriási nyereséget termel. Az Imaging and Printing Group 6,2 milliárd dolláros bevételt ért el, ez 4 százalékos bővülés, miközben a kellékanyagok forgalma 1 százalékkal nőtt. A HP 16 százalékkal több nyomtatót adott el mint tavaly ugyanekkor, a részleg üzemi eredményhányada továbbra is rendkívül magas a többivel összevetve, 17 százalékos, vagyis a nyomtatási részleg termelte a cég üzemi eredményének közel harmadát.

Az EDS-sel megerősített szolgáltatási részleg 1 százalékos bevételcsökkenést szenvedett el, nyereségessége viszont jelentősen javult, 8,7 milliárdos forgalomhoz 1,4 milliárdos üzemi eredmény társult, amely nyilvánvalóan az integrációt követő költségcsökkentés eredménye. Noha a recesszió a szolgáltatások irányába tolta a felhasználókat, a forráshiány és a bizonytalanság miatt a sales ciklusok elhúzódtak. A kedvezőtlen körülmények a szolgáltatóknak kedveznek, de ennek hatásai valószínűleg csak később jelentkeznek.

Korai öröm?

Mark Hurd elnök-vezérigazgató összességében elégedetten nyilatkozott az eredményekről, kiemelte hogy a cég részesedést szerzett a PC-k, szerverek és nyomtatók piacán, de figyelmeztetett, egyelőre korai lenne messzemenő következtetéseket levonni az informatikai piac 2010-es alakulásával kapcsolatban. Cathy Lesjak pénzügyi vezér elmondta, az Egyesült Államokban már egyértelműen növekedés tapasztalható, de Európában még nagyon vegyes a kép, egyes országok már újra költenek informatikára, máshol azonban nem érezhető élénkülés.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról