:

Szerző: Bodnár Ádám

2010. február 18. 10:17

Újra lendületben a NVIDIA

A tavalyinál kétszer nagyobb forgalmat bonyolított legutóbbi negyedévében az NVIDIA. A cég a Fermi architektúrán alapuló GPU-k rajtjára készül, de a terveket kapacitáshiány befolyásolja.

Egy évvel korábban a recesszió mélyülése miatt a PC-piac jelentős mélyrepülésbe kezdett, amelynek az NVIDIA is megitta a levét, forgalma meredeken zuhant. A mostani, január 25-én véget ért negyedév már a válság előtti állapotokat idézi, az előző negyedévhez képest 9 százalékkal, éves összehasonlításban pedig közel 100 százalékkal nőtt a cég forgalma, így 982 millió dollárt tett ki. Az egy évvel korábbi 147 milliós nettó veszteséget 131 milliós nyereség váltotta. A részvényneknti 23 centes profit 3 centtel felülmúlta az elemzői várakozásokat.

A PC-piachoz hasonlóan a grafikus chipek piacára is visszatért az élet, az NVIDIA GeForce és Quadro grafikus processzorokból származó bevétele negyedéves szinten 22 százalékkal nőtt, éves szinten pedig duplájára emelkedett, derült ki a befektetők és elemzők számára rendezett konferenciahíváson. A noteszgépekbe szánt lapkák forgalma 27 százalékkal, az asztali GeForce-ok 19 százalékkal, a Quadrók 25 százalékkal több bevételt hoztak mint egy negyedévvel korábban, pedig az NVIDIA gyártókapacitás-problémákkal küzd és a vezetők szerint ez a helyzet belátható ideig így is marad.

Jen-Hsun Huang, az NVIDIA elnök-vezérigazgatója elmondta, világszerte telítettek a 40 nanométeres gyártósorok, vagyis a probléma nem csak az NVIDIA-t sújtja. Az AMD Radeon 5000-es sorozatú videochipjei is 40 nanométeres csíkszélességű eljáráson készülnek és ez a gyártási eljárás az alapja az NVIDIA új generációs, Fermi kódnevű chipjeinek is, amely hamarosan várható, a sorozatgyártása már meg is kezdődött. Huang elmondta, hogy a Fermi architektúra milyen gyorsan hódítja meg az NVIDIA GPU-kínálatát, elsősorban a 40 nanométeres kapacitás kérdése.

A befektetők nem voltak maradéktalanul elégedettek az eredményekkel, a bejelentést követően közel 4 százalékkal csökkent az NVIDIA részvényárfolyama, mivel sokan ennél is nagyobb forgalomra számítottak. Elemzők szerint a háttérben emellett az is áll, hogy a vállalat chipset-üzletága a vártnál jóval rosszabbul teljesített, forgalma csökkent. Amint az ismert, az NVIDIA jelenleg jogi állóháborúban áll az Intellel a Nehalem-generációs processzorokhoz szánt chipsetek licencével kapcsolatban.

Az NVIDIA egy ideje tudatosan leépítette chipset-üzletágát és helyette olyan új területekre koncentrál mint a mobil eszközökbe szánt Tegra, amely ugyan egyelőre kevés bevételt hoz, de nagy növekedési potenciállal bír. Szintén nagy reményeket fűz az NVIDIA a mérnöki-tudományos területre szánt Tesla chipektől, amelyek lebegőpontos számítások gyorsítására szolgálnak. A cég emellett kiemelt területként kezeli az ION-t, amely az Intel Atom chipjeihez szánt platform, (az Intel megoldáshoz képest) erőteljes integrált grafikával, amely lehetővé teszi akár 1080p videók zökkenőmentes lejátszását is.

A most lezárt pénzügyi évben 3,3 milliárd dolláros forgalmat ért el az NVIDIA, ez mindössze 3 százalékos csökkenés éves összehasonlításban. A veszteség ugyanakkor 30 millió dollárról 68 millióra emelkedett.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 23:10

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.