Szerző: Bodnár Ádám

2010. február 16. 13:57

Ingyen BlackBerry szerver kis- és középvállalatoknak

Barcelonában a Research In Motion bejelentette a BlackBerry Enterprise Server Expresst, amely ingyen nyújtja a push e-mailt és távoli szinkronizációt megvalósító szerveroldali szolgáltatásokat az Exchange- és Windows Small Business Server felhasználók számára.

A BlackBerry okostelefonokról ismert vállalat azoknak a kis- és közepes vállalatoknak szánja a BlackBerry Enterprise Server (BES) Expresst, amelyek igénylik a szolgáltatásait, azonban nem tudják vagy nem akarják megfizetni a teljes értékű BES-t. Az Express változat a \"nagy\" BlackBerry Enterprise Server kódjára épül.

\"Egy olyan piacon, ahol az okostelefonok egyre inkább hétköznapivá válnak, a BlackBerry Enterprise Server Express új szintre helyezi a mércét azáltal, hogy bármilyen méretű cég számára költséghatékonyan oldja meg minden dolgozó számára a mobil hozzáférést anélkül, hogy a biztonság és felügyelhetőség terén kompromisszumokat kellene kötniük\" - mondta a bejelentés kapcsán Mike Lazardis, a Research In Motion vezetője.

A szoftver elérhetővé teszi a felhasznlálók számára a push e-mailt, a naptárak, címtárak, jegyzetek és feladatok vezeték nélküli szinkronizációját, a levelezőszerveren végrehajtott távoli keresést, foglalhatók rajta keresztül időpontok és találkozók, beállítható az automatikus távolléti üzenet (out-of-office autoreply) is. A BES Express emellett lehetővé teszi Word, Excel és PowerPoint állományok távoli megnyitását a BlackBerryre telepített Documents To Go alkalmazással, hozzá férést enged a vállalati hálózaton tárolt állományokhoz, valamint a telepített mobil alkalmazások számára elérést biztosíthat a vállalati tűzfalon belül tárolt rendszerekhez, adatokhoz.

A termék számos menedzsment-képességet is megörökölt a \"nagy\" BES-től, a telefonokon tárolt adatokat például elvesztés vagy lopás esetén távolról is lehet törölni. Az egyszerű felügyelet érdekében a szervert webes felületen keresztül is el lehet érni, így a legtöbb alapfunkciót (pl. új telefon felvétele, házirendek beállítása) távolról is el lehet végezni.

A BES Express Exchange Server 2003, 2007 és 2010 változatokkal, valamint a Windows Small Business Server 2003 és 2008 verziókkal kompatibilis, akár különálló szerverre is telepíthető, vagy magára a levelezőrendszert kiszolgáló gépre is, és akár virtualizálva is működtethető. A részletes rendszerkövetelmények itt találhatók. A szoftver márciustól lesz letölthető a Research In Motion weboldaláról.

A HWSW élőben tudósít a barcelonai Mobile World Congress-ről, amely itt követhető.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról