Szerző: Bodnár Ádám

2010. február 16. 09:44

Európa rábólintott a HP-3Com összeolvadásra

A HP a 3Com felvásárlásával terjeszkedik a hálózati piacon, hogy visszaverje a szerverpiacra belépő Cisco fenyegető támadását.

Az Európai Bizottság feltétel nélkül jóváhagyta a HP és a 3Com összeolvadását. Bár mind a két vállalat jelen van a hálózati eszközök piacán, a Bizottság szerint az egyesülés nem csökkenti a versenyt, mivel további erős szereplők is jelen vannak még, a vásárlók választási lehetősége továbbra is megmarad.

A HP novemberben jelentette be a 3Com 2,7 milliárd dolláros bekebelezését. Miután a Cisco 2009 tavaszán bejelentette belépését a szerverpiacra, a nagy szervergyártók mindegyike megkezdte a felkészülést a megváltozott helyzetre, pozícióinak védelmére. A HP saját ProCurve hálózati eszközeinek kínálatát igyekszik felturbózni a 3Com megoldásaival. A ProCurve termékcsalád tagjai vállalati adatközpontok számára készülnek, a 3Com kínálatában azonban kis- és középvállalatoknak, illetve otthonoknak szánt eszközök is szerepelnek. A 3Com lenyelésével a HP tehát nem csak az adatközponti hálózati infrastruktúra terén erősítette befolyását, hanem ki is terjesztette azt.

A 3Com különösen azt követően kelthette fel a HP érdeklődését, hogy a cég hosszas kihagyást követően idén májusban ismét belépett a nagyvállalati Ethernet core switchek piacára. A HP számára a 3Com Ethernet core switchei és routerei lehettek a leginkább vonzóak, melyek kulcsszerepet játszanak majd a korszerű adatközpontokban: az iparág konszenzusa szerint a jövő adatközpontjában egyetlen egységes hordozórétegből, 10 Gigabit Ethernetből épülnek fel a hálózatok. A 3Com biztonsági termékcsaládja, a TippingPoint behatolásvédelmi rendszere is a felvásárlás fontos hozománya, amit az is bizonyít, hogy a legnagyobb 1000 amerikai vállalat közül közel minden harmadik használja. További értéket jelent a H3C kínai kutatás-fejlesztési bázisa is, melyből a teljes HP-portfólió is profitálhat hosszabb távon.

Az európai áment ezzel megkapta a HP az akvizícióhoz, amely várhatóan júniusban zárul le. A kínai hatóságok beleegyezése azonban még hiányzik. Piaci elemzők szerint a kínai Kereskedelmi Minisztérium politikai okok miatt akadékoskodni fog az üggyel kapcsolatban, mivel az Egyesült Államok 2008-ban nem hagyta jóvá, hogy a Huawei kisebbségi részesedést szerezzen a 3Comban, attól tartva, hogy a 3Com egyes technológiái kínai kézre kerülnek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról