Szerző: Bodnár Ádám

2010. február 15. 11:59

Az első Bada-alapú telefon a Samsungtól

A Barcelonában zajló Mobile World Congress egyik legnagyobb durranása eddig a Samsung új érintőképernyős telefonja, az S8500 Wave, amely elsőként futtatja a vállalat egyedi szoftverplatformját, a Bada OS-t.

Az új operációs rendszer alá csúcshardvert pakolt a Samsung, a telefonban minden olyan képesség és funkció megtalálható, ami 2010-ben egy okostelefontól elvárható. A készülék 3,3 hüvelykes, 16 millió árnyalat megjelenítésére képes, 800x480 pixeles AMOLED érintőkijelzőt kapott. Noha a képernyő kapacitív, a Wave mégis támogat kézírásfelismerést, cserébe le kell mondani a multi-touchról.

A telefon processzora 1 GHz-es ARM Cortex-A8, belső memóriája 2 gigabájtos, ezt microSD-kártyával lehet bővíteni. A hardver nem csak erős, de okos is, a telefonban gyorsulásérzékelő, A-GPS, 802.11n (!) szabványú Wi-Fi vezérlő, Bluetooth 2.1 adóvevő is helyet kapott, a kijelző fényerejét a beépített fényérzékelő segítségével szabályozhatja a Wave, ha pedig a telefont a felhasználó az arcához emeli hogy hívást bonyolítson, az érintőképernyő lekapcsol, mint ahogy az Apple iPhone esetében is. A Samsung S8500 lényegében minden elérhető adatátviteli szabványt támogat, beleértve a 7,2 Mbps sebességű HSPA letöltést és 2 megabites feltöltést.

A nagy teljesítményt és a bőséges szolgáltatáskínálatot egy mindössze 10,9 milliméter vékony fémházba bújtatták a koreai tervezők, amelybe egy 1500 mAh kapacitású akkumulátor is befért. Mivel az AMOLED kijelzők lényegesen kevesebbet fogyasztanak az LCD-paneleknél, a Samsung Wave azonos körülmények között egy feltöltéssel valószínűleg tovább bírja majd a kategóriatársainál.

\"\" \"\"

Multimédia terén nagyot dob a Wave, amely gyárilag támogatja a DivX/XviD filmeket, a gyári lejátszó még a feliratokat is kezeli. Aki megunta a filmnézést és a látványos felületű lejátszón minden zenét meghallgatott már, a beépített FM-rádióval is szórakoztathatja magát. A készülék hátoldalán található 5 megapixeles autofókuszos kamera arcfelismerésre, pislogásérzékelésre és akár 720p videók felvételére is alkalmas.

A Bada OS operációs rendszeren a Samsung más készülékeiről már ismert TouchWiz interfész fut, így aki az utóbbi időben használt érintőképernyős Samsungot, valószínűleg ezzel is elboldogul. Újdonság, hogy a főképernyő összesen 10 képernyőből áll, amelyeket tele lehet pakolni widgetekkel, ikonokkal, gyorsindító gombokkal. A képernyő felső részén az állapotsáv a legszükségesebb tudnivalókról tájékoztat, például az akkumulátor töltöttségéről, az elérhető hálózatokról, kinyitva pedig az összes értesítést megtalálhatjuk itt, a Bada ebben a tekintetben nagyon hasonlít a Google Androidra.

A Samsung azt ígéri, a Bada OS platformot futtató készülékek vásárlói hamarosan elérhetik a vállalat saját alkalmazás-piacterét, ahonnan kezdetben mintegy 100 különféle programot tudnak letölteni.

A HWSW élőben tudósít a barcelonai Mobile World Congress-ről, amely itt követhető.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról