Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Több tízmilliós büntetés SMS-randivonalaknak

Koi Tamás, 2010. február 12. 13:06
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Összesen 48 millió forintra büntetett a Gazdasági Versenyhivatal két, SMS-alapú társkereső-szolgáltatást üzemeltető céget.

A hivatal határozata értelmében a Gold Sweet 2002 Kft. és a Digitania Zrt. 2008. április 1. és 2008. augusztus 31. között a fogyasztók megtévesztésére alkalmas magatartást, 2008. szeptember 1. és december 31. között pedig a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot tanúsítottak három társkereső szolgáltatás reklámozása során. A GVH ezért összesen csaknem ötvenmillió forint bírsággal sújtotta a két céget.

A kérdéses szolgáltatást három vállalkozás nyújtotta, a Gold Sweet volt a tartalomszolgáltató, a Digitánia a gateway-szolgáltató, míg a Formatel a technikai hátteret, a chatszoftver üzemeltetését biztosította. A hivatal a Formatel Kft.-vel szemben később megszüntette az eljárást, mivel a cég tájékoztatási felelősségét nem lehetett minden kétséget kizáróan megállapítani.

A Gold Sweet Kft. és a Digitánia Zrt. főként a bulvárlapokban és hirdetési újságokban, illetve a Viasat tévécsatornán népszerűsítették az SMS-sel üzemelő randivonal-szolgáltatást. A versenyhatóság megállapította, hogy a szolgáltatás során nem lehetett olyan valós magánszemélyekkel kapcsolatba lépni, akik nem anyagi haszonszerzésből chateltek, vagyis a szolgáltatás lényegében alkalmatlan volt igazi társkeresésre.

A kiszabott 48 millió forintos bírságból 40 milliót a Digitania Kft-nek, 8 milliót pedig  Gold Sweet Kft-nek kell befizetnie, előbbi kapcsán kapcsolatban súlyosbító körülményként merült fel, hogy a versenyhatóság korábban hasonló magatartás miatt már elmarasztalta a vállalkozást, amely ennek ellenére megtévesztő kommunikációs tevékenységét hosszú időn át, széles körben folytatta.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.