Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Ősszel is lesz HWSW free! Alkalmazott AI meetup és agilis fejlesztői meetup a módszertanok dzsungeléből, szeptember 24-25-én.

Nem ad ingyen zenét a Warner

Dojcsák Dániel, 2010. február 12. 15:17
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A világ egyik legnagyobb lemezkiadója nem licenceli zenéit ingyenes online streaming-szolgáltatóknak, csak az előfizetéses konstrukcióban hisz.

A Warner fogadott, a Warner veszített

"A Warner Music Group az ingyenes zenére fogadott" - mondta Ifj. Edgar Bronfman elnök-vezérigazgató, amikor a cég 16 millió dollárt fektetett az Imeem zenei oldalba, mielőtt az csődbe ment amiatt, hogy nem bírta kifizetni a kiadóknak a jogdíjakat. A Warner ráfázott, a jövőben nem akar majd kockáztatni, a cég nem licenceli zenéit olyan ingyenes streaming szolgáltatásokhoz mint a Spotify, a Last.fm vagy a Pandora. A Warner kínálatában olyan előadók szerepelnek mint a  Faith No More, a, Metallica, a Deftones, a Green Day, a Guns N' Roses, a Jethro Tull, John Williams, a Limp Bizkit, Moby, a Nightwish, a Nine Inch Nails, az Oasis, a Pantera, az R.E.M. vagy a Red Hot Chili Peppers.

A Warner képviselője a Guardianben elmondta, a lépés nem érinti a már életben levő megállapodásokat, így például a Spotify is továbbra is használhatja a teljes Warner katalógust Európában, azonban az amerikai piacra történő belépést felboríthatja a kiadó kihátrálása. A hazánkban hivatalosan nem elérhető Spotify minden idők legnagyobb és leghasználhatóbb on-demand zenei streaming szolgáltatása, ahol több mint 6 millió zeneszám érhető el egy kattintással, bárhonnan azonnal, akár PC-ről, akár mobilról (Android, Symbian, iPhone).

Nem akarnak több ingyenes streaminget

A Warner a közeljövőben a kiadó egyáltalán nem akar ingyenesen streamelhető zenei szolgáltatásokhoz licencet biztosítani, legalábbis olyanokhoz nem, amik könnyen a felhasználók elsődleges zenei forrásaivá válhatnak. A kiadó az előfizetéses modellben hisz, amely megmentheti a zeneipart, ha sikerül a ma még zenevásárlónak számító százmilliós vagy milliárdos tömeget előfizetőkké kell konvertálni. A kiadóknak teljesen mindegy, hogy a pénzüket milyen formában kapják meg, sőt, az előfizetést valószínűleg többen választják a végtelenség és a korlátlanság illúziója miatt, pedig pontosan annyi muzsikát hallgatnak majd, mint eddig.

A Spotify pedig pontosan ilyen szolgáltatás. Igaz az ingyenes változatnak vannak megkötései, mint például a rendszeres időközönként elhangzó hirdetések, a 320 kbps helyett "csak" 160 kbps-es minőségű Ogg Vorbis zene, az, hogy nem lehet offline szinkronizálni, tehát élő internetkapcsolat kell a zenehallgatáshoz, illetve a mobil változat sem elérhető. Viszont a 10 eurós havidíj sem túl riasztó ahhoz képest, hogy cserébe soha többé nem kell egyetlen albumot sem megvenni, mert az iTunes-szal azonos 6 milliós számkínálat instant elérhető, anélkül, hogy vásárolni, letölteni kellene bármit is. Körülbelül olyan érzés a Spotify-t használni, mintha az iTunes Library-nkban a világ majdnem minden zeneszáma benne lenne.

A Warner kihátrálása az ingyenes streaming mögül hatalmas csapás lehet a Spotify számára, az amerikai piacra belépni készülő cég kénytelen lehet egy jóval komolyabb megszorításokkal induló ingyenes változattal előállni. Előfordulhat azonban, hogy előbb-utóbb Európában is lesújt a Warner ökle, s rendet akar majd csinálni a többi kiadó nevében is. A megoldás pedig valószínűleg az lesz, hogy az ingyenes felhasználók számára egy havi keret limitálja majd a hallgatások számát, így az eseti zenehallgatók bátran rámehetnek az ingyenes változatra, de akiknél egész nap "szól a rádió", azok kénytelenek lesznek fizetni. Ugyanúgy, mint a Last.fm vagy a Rhapsody esetében.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A HWSW októberben induló gyakorlatorientált, 10 alkalmas, 30 órás online képzéseire most early bird kedvezménnyel lehet regisztrálni!