Szerző: Koi Tamás

2010. február 12. 11:58

Ötvenmillióan használják az Opera Minit

Az előző hónapban új rekordot döntött az Opera Mini multiplatformos mobilböngésző: januárban ötvenmillió aktív felhasználója volt a programnak, mely egyebek mellett kompakt méretének és a hatékony sávszélesség-kihasználásnak köszönheti sikerét.

Az először 2006-ban megjelent Opera Mini nem is tekinthető igazi böngészőnek a szó szoros értelmében, a Java-alapú kliens ugyanis csak egy megjelenítőablak, a lekért weboldalakat valójában az Opera proxyszerverei renderelik és továbbítják a mobiltelefonra. Ennek a rendszernek az előnye leginkább a sávszélesség hatékonyabb kihasználásában mutatkozik meg, mivel az adatokat tömörítve küldi át a mobilra a szerver.

A hatékonyabb sávszélesség-kihasználás főleg olyan területeken jön jól, ahol az operátor csak GPRS szolgáltatást tud nyújtani (ilyen például a budapesti metró), illetve ezáltal a forgalmazott adatmennyiség is csökken, ami mind az ügyfélnek, mind a szolgáltatónak előnyös lehet. Az Opera Mini proxytechnológiáját tavaly az asztali webböngészőbe és az Opera Mobile mobilos böngészőbe is átültették a fejlesztők.

Az Opera Mini felhasználói bázisa 2008 májusában érte el a tízmilliót, 2009 januárjára pedig megduplázódott ez a szám. A böngészőt tavaly novemberben már negyvenmillióan használták, az aktív felhasználói tábor januárban lépte át az ötvenmilliós határt. A böngésző jelenlegi, 4.2-es változata 2008 novemberében készült el, a legújabb, 5.0-s verzió a második bétánál tart.

A fejlesztők éppen a héten jelentették be, hogy az alkalmazás tesztverziója iPhone okostelefonokra is készül, a fejlesztés alatt álló verziót a barcelonai Mobile Wordl Congress alkalmával mutatják be. Szakértők szerint ugyanakkor a gyártó korábbi gyakorlata alapján korántsem biztos, hogy az Apple beengedi-e az Operát az App Store-ba.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról