Szerző: Bodnár Ádám

2010. február 11. 12:42

Karácsonykor mindent vitt a Modern Warfare 2

A Modern Warfare 2 sikerének köszönhetően hatalmasat kaszált az év végén az Activision Blizzard, amely idén a Starcraft II-vel és a World of Warcraft új kiegészítőjével igyekszik az élen maradtni. Eközben az Electronic Artsnak már nem ment ilyen jól, de próbálkozik.

Minden rekordot megdöntött a MW2

Rekordnegyedévhez segítette az Activision Blizzardot a novemberben kiadott Call of Duty: Modern Warfare 2. A játék 5 nap alatt több mint 550 millió dolláros bevételt hozott a cégnek, minden más játékipari rekordot megdöntve és már több mint 1 milliárd dolláros forgalomnál jár, ami nem csak a videojátékok között, hanem a szórakoztatóipar egészét tekintve is kiemelkedő teljesítménynek számít. Összehasonlításképp: az Avatar mozifilm 5 nap alatt 232 millió dollár bevételt hozott és már 2 milliárd dollár felett jár, megelőzve a korábbi rekorder Titanicot, amely 12 év alatt 1,8 milliárd dollárt termelt.

Az Activision Blizzard, amely a világ jelenlegi legnagyobb független videojáték-kiadója, 2009 negyedik negyedévében 6,5 százalékos növekedés után 2,5 milliárd dolláros forgalmat bonyolított, közel 10 százalékkal magasabbat mint ami a vállalat novemberi előrejelzésében szerepelt. A cég ennek ellenére veszteséges volt immateriális javak értékcsökkenési leírása miatt, ezt leszámítva azonban növelte nyereségességét és messze saját, illetve az elemzők várakozásai felett teljesített, amelyet a részvények 5 százalékos erősödéssel jutalmaztak a bejelentés nyomán.

Az elemzők és befektetők számára rendezett telefonos konferencián elhangzott, hogy a gazdasági válság a játékipart is érintette és a vásárlók csak a kimondottan sikeres, nagy büdzsével fejlesztett, AAA-kategóriás címeket keresik a boltokban, amelyektől biztos megtérülést várnak.Az Activision Blizzard becslései szerint a negyedik negyedévben 10 százalékkal esett vissza a játékszoftverek forgalma éves szinten, idén enyhe növekedés várható, legfeljebb néhány százalékos. A cég kínálatából a Modern Warfare 2 mellett a DJ Hero, a Band Hero, a Tony Hawk Ride és a Bakugan teljesített jól, a szokásosan erős World of Warcraft mellett.

Idén minden eddiginél erősebb rohammal készül az Activision Blizzard, hamarosan indul a Starcraft II zárt bétatesztje, a végleges termék pedig az év közepére várható, 2010 második felében pedig a World of Warcrafthoz megjelenő Cataclysm küldetéscsomag okozhat csődületet a boltok előtt. Utóbbi egyébként nem csak új tartalmakat, világokat, lényeket, küldetéseket tartalmaz, hanem a játék korábbi részeit is megújítja, 2010-es szintre hozza annak érdekében, hogy a World of Warcraft világával ismerkedők ne a 2004-es színvonallal találkozzanak. Az Activision Blizzard szerint ezzel vonzóbbá lehet tenni a WoW-ot az újoncok számára és több játékost lehet rávenni arra, hogy előfizetést vásároljon és játékban maradjon.

A Blizzard borítékolható sikerei mellett a vállalat sokat vár az új Transformers- , Pókember, James Bond és Shrek-játéktól, a Blur nevű, teljesen új fejlesztésű autós játéktól, valamint a True Crime sorozat következő tagjától, amely az ígéret szerint autós, verekedős és lövöldözős elemeket is tartalmaz az ázsiai mozifilmek stílusában. Az év végén pedig érkezik a Call of Duty franchise következő tagja. A tavalyi 4,78 milliárdos forgalom után idén 4,4 milliárdos bevételt vár a vállalat.

Még mindig a folytatások szorításában az EA

Távolról sem ment ilyen jól a világ egykori legnagyobb kiadójának, az Electronic Artsnak, amely 1,24 milliárdos bevételt és 82 milliós veszteséget jelentett. Egy évvel korábban a cég forgalma még meghaladta az 1,6 milliárd dollárt, vesztesége pedig 641 millió dollárt tett ki, átszervezésekkel kapcsolatos egyszeri költségek miatt. Korábban már többször leírtuk, hogy az EA évek óta képtelen megújítani önmagát, erőteljesen támaszkodik a bejáratott márkanevekre, sorozatokra, azonban ezek minősége egyre romlott, a kritikák egyre rosszabbak lettek.

Az idei év első nagy durranása az EA nevéhez fűződik, a Bioware által fejlesztett Mass Effect 2 szerepjáték mind a kritikusok, mind a játékosok tetszését elnyerte és számos 10-es pontszám mellett már 4 millió eladott példánnyal büszkélkedhet. Az EA idén is számos folytatással tervez piacra lépni, érkeznek majd a szokásos sportjátékok (FIFA, Madden NFL, NHL), az online játszható Need for Speed World, a Call of Dutyval pedig a Medal of Honor új epizódja száll majd szembe, amely a Második Világháború helyett napjaink Afganisztánjába helyezi át a játékterepet. A Battlefield Bad Company is hamarosan új résszel tér vissza.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról