:

Szerző: Bodnár Ádám

2010. február 10. 12:31

Elkelt az egyik legnagyobb memóriagyártó

Közel 1,3 milliárd dollárnyi részvényért a Micron megvásárolja az Intel és az STMicroelectronics tulajdonában levő Numonyx memóriagyártó vállalatot, ezzel NOR típusú flash memóriachipeket is beemeli a termékportfóliójába és a Samsung mögött a második legnagyobb memóriagyártó vállalattá válik.

A Micron Technology az utolsó talpon maradt amerikai memóriagyártó nem adja fel a harcot a Samsung és a Hynix ellen. A vállalat 1,27 milliárd dolláros részvénycserés ügylet keretében megszerezte a Numonyxot, amelyet 2007-ben alapított az Intel és az STMicroelectronics, emellett résztulajdonos benne a Francisco Partners tőkebefektetési cég is.

A Micron kínálatában jelenleg DRAM chipek és NAND flash chipek szerepelnek, előbbieket például számítógépek operatív táraként használják, utóbbiakból pedig zömmel adattárolókat készítenek (memóriakártya, pendrive, stb.). A Numonyx a NOR típusú flash chipekre szakosodott, ezeket használják például mobiltelefonokban a szoftverek tárolására. A NOR memóriachipekkel nagy olvasási sebesség érhető el, a NAND chipek ezzel szemben elsősorban írási sebességben jeleskednek, és azonos kapacitás esetén lényegesen olcsóbbak a NOR memóriáknál.

A Numonyx azonban nem csak a NOR chipjeiről \"híres\": az Intel és az STMicroelectronics által közösen tulajdonolt vállalat a flash memória utódának szánt PRAM fejlesztésének élvonalában is áll. A jelenleg elterjedt memóriatechnológiákkal ellentétben a PRAM nem tranzisztorokat vagy kondenzátorokat használ a bitek tárolására, hanem diódákat és az alkalmazott anyag állapotváltozására épít, pontosabban a két állapot különböző vezetési tulajdonságai jelentik a 0 (kvázi szigetelés) és 1 (jó vezetés) biteket.

Steve Appleton, a Micron vezetője szerint a Numonyx bekebelezése nem csak a jelenlegi termékkínálatot bővíti ki a NOR típusú chipekkel, hanem biztosítja a jövőbeli fejlődés lehetőségét is a PRAM által. A felvásárlás révén a Samsung mellett a Micron lesz a második gyártó, amelynek kínálatában a ma elterjedt összes memóriatípus (DRAM, NAND, NOR) megtalálható. Az ügylet érdekessége, hogy a Micron és az Intel szorosan együttműködik a NAND chipek fejlesztése terén és a két cégnek IM Flash néven vegyesvállalata is van ilyen lapkák tervezésére és gyártására.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 19:43

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.