:

Szerzők: Bizó Dániel, Koi Tamás

2010. február 10. 13:03

Útkeresésben a Pannon

Tavaly folyatódott a Pannon forgalmának csökkenése, a vállalat a költségek erőteljes kordában tartásával őrködött nyereségessége felett, amely továbbra is rendkívül erős. A szolgáltató a mobilinternet fontosságát hangsúlyozza és LTE-tesztek indítására készül

Az ünnepi szezon ellenére a negyedik negyedében tovább olvadt a Pannon árbevétele. A vállalat 2009-es árbevételének alakulása lényegében lapos volt, nem mutatkozott a szokásos erősödés a hónapok előrehaladtával, ahogyan az korábban megszokott volt. Ennek eredményeként a fogralom 6 százalékkal múlta alul a 2008-ast, és a még erősnek számító 2007-es szint alatt mintegy 11 százalékkal alakul jelenleg.

A nyereségesség védelmében szigorú költségcsökkentő eszközökhöz nyúlt a cég, így például a tavalyi harmadik negyedévben drasztikusan megfogta a mobiltelefonos akciókra szánt ártámogatásokat, ezzel csökkenő árbevétel mellett is felpumpálva a nyereséghányadot - várhatóan ez marad a gyakorlat idén is a szolgáltatónál, mondta el a HWSW kérdésére Laczkó Tóth Gergely, a Pannon kereskedelmi vezérigazgató-helyettese.

Ad-hoc döntések

Hogy a taktika valóban stratégiára emelkedik-e, 2010-ben elválik, a Pannon azonban a jelek szerint nem tartotta magát az ünnepi szezonban, így üzemi szintű nyeresége drasztikusan, a harmadik negyedéves felemelthez képest harmadával 9,78 milliárd forintra esett, ami 19 százalékos csökkenés az egy évvel korábbihoz képest - az EBIT-hányad így 11,4 ponttal 22 százalékra zuhant vissza egyetlen negyedév alatt. A már korábban felmerült költségek amortizációjától tisztított EBITDA mutató 16 milliárd forintra süllyedt, ami negyedével alacsonyabb az előző negyedévnél.

\"\"

Máshogyan fogalmazva a Pannon másfélszeresét játszotta el annak, amennyit a harmadik negyedévben extraként be tudott hozni a konyhára. Mindez arra utal, hogy az egymásnak ellentmondó tervszámok teljesítése, mint amilyen a nyereségesség és piacrészesedés, ad-hoc döntésekre kényszerítette a céget. Ha a részesedés növelése is volt a cél, ez nem sikerült, a Pannon a novemberi és decemberi piaci ügyfélszám-növekedés nagyjából 30 százalékát szerezte meg, így decemberre 0,1 pontot még vesztett is részesedéséből. A cég így hármas csapást szenvedett el év végén, visszacsúszott a piacon, olvadt a forgalma, miközben nyereségessége is csökkent.

A mobil adatátvitel az irány

A mai sajtótájékoztatón elhangzottak alapján az operátor igyekszik felgyorsítani az átállást a hang- és szövegalapú szolgáltatásokról a 3G- alapú mobil hang-, és adatátviteli, valamint internetes szolgáltatások felé - ennek némileg ellentmondhat, hogy a vállalat tavaly 27,7 százalékkal 12,9 milliárdra csökkentette a tőkeberuházások mértékét. A Pannon nem közölte, hogy idén milyen tőkeberuházási tervekkel rendelkezik, de a pénzügyi fegyelem szigorú gazdálkodást vetít előre.

Az operátor ambiciózus tervei közt szerepel többek közt, hogy belátható időn belül a mobilinternet-piac első számú szereplőjévé váljon (a Pannon tavaly decemberben az aktív mobilinternet-használók 25,32 százalékát tudhatta magáénak), növekedési stratégiájában éppen ezért kiemelt szerepet játszik az új generációs hálózatokba való beruházás, a cég emellett átláthatóbb árazással, és \"ösztönző jellegű\" kommunikációval próbál több ügyfelet magához csábítani.

Jön az LTE, a HSPA+ kimarad

A jövőbeni műszaki fejlesztések kapcsán Anders Jensen, a Pannon vezérigazgatója bejelentette, hogy az operátor idén áprilisban indítja a Long Term Evolution (LTE) technológia első, zárt tesztjét a fővárosban. A vezérigazgató reményét fejezte ki, hogy az LTE-szolgáltatás 2012-re kereskedelmi üzemben is elindulhat, ehhez azonban szükségessé válhat, hogy a megújult GSM-keretirányelvnek megfelelően a mobilinternetes szolgáltatásokhoz is felszabadítsák a 900 MHz-es frekvenciasáv bizonyos spektrumait.

Magyarországon egyébként elsőként a Vodafone indított LTE technológiai tereptesztet, pont egy éve, a cég emellett a múlt héten jelentette be, hogy az országban elsőként indította el a kereskedelmi HSPA+ üzemet. A Pannon ezt a közbülső lépést kihagyja, vagyis a szélessávú mobilhálózatok 2012-ig HSPA technológiával üzemelnek majd a cégnél. A szolgáltató a kínai ZTE Corporationnel együttműködve tervezi elindítani az LTE-teszteket, valamint a későbbiekben a teljes hálózati infrastruktúra kialakítását is az ázsiai céggel karöltve képzeli el.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 17:43

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.