Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

A legnagyobb kapacitású SFF merevlemez a Seagate-től

Bodnár Ádám, 2010. február 09. 14:43
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A korábbinál jóval nagyobb, 450 és 600 gigabájtos kapacitású SFF (small form factor) vállalati merevlemezekkel jelentkezett a Seagate.

A cég 2,5 hüvelykes, szerverekbe és tárolókba szánt Savvio sorozatában korábban 150 gigabájtos kapacitású tányérokat alkalmazott, ezt most sikerült 200 gigabájtra tornázni (252 Gbit/négyzethüvelyk), így érhető el a 600 gigabájtos csúcskapacitás.

A vállalat által közzétett adatok szerint a nagyobb adatsűrűség egyáltalán nem megy a megbízhatóság rovására, éppen ellenkezőleg, az új Savvio 10K.4 meghajtók MTBF (mean time betwwen failures) értéke, azaz a két meghibásodás közötti átlagos ideje 2 millió órára nőtt, ami 228 évet jelent. Ez persze nem azt jelenti, hogy egy megvásárolt meghajtó 228 évig működik meghibásodás nélkül, hanem a statisztikai valószínűségét annak, hogy tönkremegy. Vállalati adatközpontokban nem ritka akár több ezer vagy több tízezer meghajtó párhuzamos működése, itt már kritikus fontosságú a meghibásodások valószínűsége.

Nem csak gyorsak, hanem takarékosak is az új merevlemezek, az adminisztrátorok háromféle energiatakarékos állapot közül is választhatnak attól függően, hogy mennyire szeretnének spórolni a villanyszámlával. A PowerChoice technológia készenléti állapotban 4,6 wattos fogyasztást enged, de ez akár 2,4 Wattra is leszorítható, bár ekkor már a meghajtó motorja csökkentett fordulaton dolgozik. Teljes készenléti állapotban 1,8 Watt a fogyasztás mindössze.

A Savvio 10K.4 merevlemezek 16 megabájt belső cache-t tartalmaznak és 6 gigabites SAS vagy 4 gigabites FC csatolós kivitelben érhetők el. Ez a világ első SFF merevlemeze 4 Gbps sebességű FC-csatolóval. A diszkek Self-Encrypting Drive támogatással is elérhetők, vagyis létezik belőlük olyan kivitel, amely hardveresen titkosítja a tárolt információkat, így ha az eszköz illetéktelen kezekbe kerül, az adatok biztonságban vannak.

A 2,5" merevlemezek egyre népszerűbbek a szerverekben és tárolókban, kis méretük és a 3,5" "monstrumokhoz" képes alacsony fogyasztásuk miatt. Ilyen meghajtókat általában a "második vonalban" vetnek be a cégek, a leginkább teljesítménykritikus területeket továbbra is a 3,5" meghajtók vagy újabban az SSD-k uralják.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.