Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Hamar zárkózik a Silverlight nyílt forrású implementációja

Bodnár Ádám, 2010. február 08. 11:18
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Bárki letöltheti és kipróbálhatja a Microsoft Silverlight nyílt forrású implementációjának, a Moonlightnak a legújabb verzióját. A Moonlight 3.0 a tavaly nyáron megjelent Silverlight 3.0 képességeit hivatott elvinni Linuxra.

hirdetés

Alig másfél hónappal a Moonlight 2.0 érkezése után a Mono projekt kiadta a Moonlight 3 első előzetesét. A Silverlight interaktív médiaplatform nyílt forrású implementációja láthatóan rohamsebességgel fejlődik és hozza be kezdeti lemaradását.

A Novell égisze alatt fejlesztett Moonlight első végleges változata tavaly áprilisban készült el és közel másfél éves késéssel követte a Silverlight 1.0 megjelenését. A Silverlight 2.0 és a Moonlight 2.0 érkezése között már csak egy év telt el, de a tavaly decemberben kiadott Moonlight 2.0 már a Silverlight 3.0 egyes képességeit is támogatta már, például a smooth streaminget, amely a rendelkezésre álló sávszélességnek és rendszererőforrásoknak megfelelően állítja be a streaming média bitrátáját. Emellett működött a "pluggable media pipeline" is, azaz a szoftver már képes egy teljesen nyers videó-bitfolyam kezelésére is.

A Silverlight 2.0 és 3.0 verziója között nincs akkora különbség mint az 1.0 és 2.0 között, ezért A Moonlight is hamarabb felzárkózhat a Microsoft platformja mellé. A Moonlight 3.0 elméletileg a tavaly júliusban megjelent Silverlight 3.0 képességeit viszi el Linuxra, azonban a most kiadott "Preview 1" előzetes még csak alfa, ennek megfelelően inkább csak tesztelésre való mint használatra, erre a készítők fel is hívják a figyelmet a letöltési oldalon. A Moonlight egyelőre csak Firefoxszal működik Linuxon.

A Moonlightnak az alapja a Microsoft .Net keretrendszer nyílt forrású alternatívája, a Mono, amelyet a Novell irányítása alatt készít Miguel de Icaza és csapata. A szoftver emellett a Cairóra és a Gtk+ grafikus keretrendszerre építkezik, bár a 3.0 változat már támogatja a platformabsztrakciós réteget, így elméletileg nincs akadálya annak, hogy valaki olyan ablakkezelőre portolja a Moonlightot, amely nem az X11/Gtk+ rendszerre épül.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.