Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Az IE8 a legnépszerűbb, de a Chrome a nyerő

Koi Tamás, 2010. február 03. 15:19
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Nem telt el egy év a megjelenése óta, de máris a legnépszerűbb böngészővé vált az Internet Explorer 8-as verziója, legalábbis ezt derül ki a Net Applications januári összegzéséből.

hirdetés

A Microsoft böngészője januárban 22,31 százalékos piaci részarányával először vezette a Net Applications több tízezer weboldal összesített adatai alapján kalkulált statisztikáját, ezzel átvette a vezetést a még mindig 20,07 százalékon álló Internet Explorer 6-tól. A Mozilla legnépszerűbb böngészője, a Firefox 3.5 a dobogó harmadik fokára állhatott fel. A Microsoftnak ettől függetlenül nincs oka az örömre: az Internet Explorer böngészőplatform teljes piaci részesedése csaknem egy év alatt több mint 6 százalékkal, 62,12 százalékra esett vissza.

A tavaly márciustól eltelt időszak legnagyobb nyertese kétségkívül a Google böngészője, az immár Linuxra és Macintoshra is elérhető, nemrég a 4.0-s verziót elérő Chrome: egy év alatt megháromszorozta piaci részarányát, egyben 5,22 százalékos részesedésével először lépte át az 5 százalékos küszöböt. A Google Chrome-ot így gyakorlatilag annyian használják, mint a Firefox 3.0-t, valamivel többen, mint az Apple Safariját (melynek részesedése 4,53 százalék volt januárban) és több mint kétszer annyian, mint az Operát (a norvégok böngészője összességében 2,38 százalékon áll). A Firefox hosszú hónapok óta nem tud elmozdulni a 24-25 százalékos szinttől.

A Net Applications szerint a mobil böngészők piacát egyértelműen az Opera Mini vezeti, azonban így is csupán 0,59 százalékos eredményt ért el. Fontos hozzátenni ugyanakkor, hogy Apple iPhone-jain futó böngészőt is Safarinak érzékelik a mérőkódok, így az iPhone-okon bonyolított lapletöltéseket nem számolja külön a cég. A vállalat statisztikái többek közt a fentiek miatt bizonyos piaci részarányokat torzítva adhatnak vissza, ettől függetlenül alkalmasak lehetnek arra, hogy bizonyos globális trendeket jól érzékeltessenek.

A HWSW látogatói körében januárban toronymagasan, 64,6 százalékkal volt a legnépszerűbb a Firefox, Internet Explorert a látogatók 18,5 százaléka, Chrome-ot 8 százalékuk, Operát 5 százalékuk, Safarit pedig 2,9 százalékuk használt. Az Internet Explorer felhasználói között a legnépszerűbb 58 százalékkal a 8-as verzió, 25 százalékkal a második 7-es, 16 százalékkal harmadik 6.0-s.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.