Szerző: Bodnár Ádám

2010. február 2. 08:54

Egy hónapja van hátra a Windows 7 RC-nek

A Windows 7 kiadásra jelölt változata tavaly május óta bárki számára elérhető, de a szoftver 2010 márciusától kezdve csak komoly korlátozásokkal használható.

Február 15-től kezdve a Windows 7 RC rendszeres figyelmeztetéseket jelenít meg a felhasználó számára, hogy ideje lenne áttérni az operációs rendszer teljes változatára, március elsejétől kezdve pedig a szoftver kétóránként újraindul. A Windows 7 RC június 1-től válik \"számkivetetté\", ekkor a háttérkép megváltozik, megjelenik egy \"Ez a Windows nem eredeti\" felirat és az operációs rendszer innentől kezdve ugyanúgy viselkedik mint egy kalózmásolat, ugyanolyan elbírálás alá esik, a biztonsági javításokon kívül semmilyen frissítést nem lehet rá telepíteni, amihez eredetiség-ellenőrzés szükséges.

Aki az RC-vel szerzett tapasztalatok alapján úgy dönt, hogy megvásárolja és feltelepíti a Windows 7 végleges változatát, annak sem lesz egyszerű dolga, RC-ről ugyanis nem lehet RTM-re, azaz a végleges termékre frissíteni, teljes újratelepítésre van szükség.

Kis trükkel azonban van lehetőség a Windows 7 legális, ám mégis ingyenes használatára március után is. Március 31-ig a Microsoft oldaláról letölthető a Windows 7 Enterprise 90 napos próbaverziója, amely egy teljes értékű, végleges szoftver összes funkcionalitását nyújtja. A lejárat idejét háromszor 30 nappal meg lehet hosszabbítani, így összességében 180 napig működik a szoftver.

A Microsoft új asztali operációs rendszere repülőrajtot vett, az év végéig összesen 60 millió darab fogyott belőle, ezzel minden idők legjobb kereskedelmi bevezetését produkálta, rekordnegyedévhez segítve a redmondi vállalatot. A Windows 7 népszerűségére jellemző, hogy a szoftver elterjedtségben már Magyarországon is felülmúlta a Windows Vistáét, a www.rankings.hu adatai szerint a magyar netezők 8,4 százaléka használ már Windows 7-et, míg Vistát 8,1 százalék. A legnépszerűbb Windows továbbra is az XP, 81 százalék feletti részesedéssel. A HWSW látogatói között a Windows 7 részesedése közel 20 százalék.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról