Szerző: Bodnár Ádám

2010. január 29. 11:44

Tajvanról támadnak az androidos tabletek

Bár valószínűleg az Apple iPad kapja a legtöbb figyelmet a tabletek közül az idén, nem a cupertinói cég az egyetlen, amely ilyen formátumú készüléket dob piacra. Az Acer, az ASUS és az MSI is készülődik.

A tajvani gyártók közül az Acer, az ASUS és az MSI is idén vezeti be saját tabletjét. Az MSI és az ASUS készülékét már a január eleji Consumer Electronics Show-n látni is lehetett, a két gép kialakítása és hardvere is nagyon hasonló. Mindkettő 10 hüvelykes kijelzővel rendelkezik (akár az iPad), az NVIDIA Tegra 2 processzorára épül és a Google Android platformját futtatja.

A Tegra 2 a világon elsőként tartalmaz két darab 1 gigahertzes ARM Cortex A9 processzormagot, emellett egy GeForce grafikus mag is került bele, amely a 3D játékok mellett az Adobe Flash 10.1 animációkat is képes gyorsítani, a HD-videolejátszás (H.264, VC-1, MPEG-4)  mellett. A chip képességeit az Uneral Engine 3 futtatásával demonstrálta a CES-en Tim Sweeney, az Epic Games alapítója és elnök-vezérigazgatója.

\"\"

Az új Tegrára épülő tabletek akár 1080p felbontású videókat és lejátszhatnak és nem jelent majd gondot számukra a Flash animációk és videók megjelenítése sem, két olyan képességgel tehát rendelkeznek, amelyet az iPadból sokan hiányolnak. Az ASUS készülékében biztosan lesz beépített 3G modem és a pletykák szerint a júniusi Computexen jelentik be az érkezését. Az MSI az év második felére ígéri saját tabletjét, amelynek ára szintén 500 dollár alatt maradhat. A vállalat többféle modell érkezéséről beszél, de hogy ezek miben különbözhetnek egymástól, egyelőre titok.

A készülékek specifikációiról egyelőre keveset tudni, így például az sem ismert, hogy milyen és mekkora háttértár lesz bennük, meddig bírják akkumulátorról, vagy hogy rendelkeznek-e például HDMI-kimenettel: az 1080p videolejátszási képesség mellett logikus lenne egy ilyen csatlakozó. Egyelőre arról sem áll rendelkezésre információ, hogy a Google Android platformon ilyen módosításokat hajtanak végre a cégek annak érdekében, hogy a nagy méretű és felbontású kijelzőn ne mutasson sután a mobiltelefonos operációs rendszer.

\"\"

Az Acer készülékéről lehet tudni a legkevesebbet, mindössze annyi biztos, hogy érkezik. Jim Wong, a vállalat informatikai termékekért felelős vezetője a BusinessWeek üzleti lapnak adott interjújában elmondta, az Acernek nem az a célja, hogy elsőként jelenjen meg a piacon, hanem hogy olyan készüléket készítsen, amely találkozik a tömegek igényeivel. Wong példaként a netbookokat említette, ezt a termékkategóriát az Asus találta ki, de ma már az Acer a legnagyobb netbook-gyártó.

Ami az Acer tabletet illeti, Wong szerint olyan készülékre számíthatunk, amelyen valamilyen formában lesz billentyűzet, azaz az Acer alighanem egy hibrid gépet dob majd piacra, levehető billentyűzettel. \"Nem hiszem hogy megszabadulunk a billentyűzettel\" - mondta Wong. \"Az emberek még mindig gyorsabban gépelnek mint írnak. Ha szükség van a billentyűzetre, ott lesz, de ha nincs rá szükség, lecsatolható.\"

A Strategy Analytics piackutató cég előrejelzése szerint 2014-re a tabletek évi 11 milliárd dolláros piaccá növik ki magukat, nem csoda ha a gyártók mindegyike igyekszik, hogy minél nagyobb részt hasítson ki magának.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról