Szerző: Dojcsák Dániel

2010. január 28. 17:10

Jön az újabb magyar webkereső

A három éve készülő új magyar kereső, a Bluu azt ígéri, hogy nem csak egy egyszerű kópia lesz a nagyok képére. Tényleg érteni fogja anyanyelvünket.

A SEOblog értesülései szerint február folyamán megnyitja kapuit a nagyközönség előtt az új magyar kereső, a Bluu, amit pontosan olyan egyszerű lesz használni, mint a Google-t vagy a Yahoo-t.

Érteni magyar

Az alapvető különbség az lesz a fent említett nagyokkal szemben, hogy a Bluu fejlesztői éveken keresztül csiszolgatták a magyar nyelvtant értő algoritmusukat, ami képes a képzőket, ragokat kezelni, ismeri a szabályokat is, így sokkal könnyebben \"megérti\", hogy mit is akarnak megutdni a magyar felhasználók az interneten.

Az egyelőre meg nem erősített információk szerint egy komolyabb ráncfelvarrás várható a dizájn tekintetében, át lesz dolgozva a találati lista, illetve számos új funkció is érkezik, amik tovább kényeztetik majd a magyar internetezőket - derül ki a SEOblog.hu bejegyzéséből. Az új logó például stílszerűen nem sárga, hanem kék lesz, jelezve talán, hogy megérett a szolgáltatás. Kipróbálni már most is bárki kipróbálhatja a keresőt, egy gyors regisztrációt követően. Aki pedig első kézből szeretne értesülni az új keresővel kapcsolatos hírekről, az követheti őket Twitteren is, @Bluu_kereso néven.

\"\"

Hisznek magukban

A Bluu jelenlegi főoldalán található hitvallás szerint \"A \"magyar\" nyelvű keresők, amiket eddig használtál, igazából csak magyarított változatai külföldi rendszereknek. De a Bluu nemcsak azért magyar, mert \"mi debreceni egyetemisták fejlesztettük 3 éven át [...] A Bluu titka egy saját fejlesztésű nyelvi értelmező motor, ami minden porcikájában a magyar nyelvre épül. Többek közt ismeri az összes nyelvtani szabályt, de azt is tudja, mi a különbség a képzők között. A többi maradjon a mi titkunk.\"

A Bluu ígérete ugyanaz, mint minden más szereplőé: jobb találatokat ígér magyar nyelven a felhasználóinak, kiegészülve extra, a hétköznapi életben is hasznos funkciókkal. A Bluu esetében ilyenek az úgynevezett Lexikonok (pl.: országok, életrajzi, autó, sorozat, celeb, fogalom). Ez leginkább egy vertikális kereső funkció, míg a főoldal a tervek szerint további hasznos eszközökkel bővül, mint az időjárás-előrejelzés, valutaváltó, tv-műsor vagy a menetrendek. Egyelőre csak sok sikert lehet kívánni a kezdéshez, az eredmény pedig a következő hónapban kiderül.

a címlapról