:

Szerző: Dojcsák Dániel

2010. január 27. 13:39

Nem hallanak minket a földönkívüliek

A földönkívüliek létezésére semmilyen tudományos bizonyíték nincs, viszont cáfolat sem született mindeddig. A lelkes kutatók évtizedek óta kutatják a nyomát idegen civilizációknak eredménytelenül. Dr. Frank Drake szerint viszont az eddig sem túl hatékony külső felfedezhetőségünk még tovább romlik a digitális átállással.

A SETI program alapítója a Brit Királyi Társaság előtt mondott beszédében aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a digitális technológia terjedésével egyre kisebb esélye van annak, hogy felfedezi a Földet egy idegen civilizáció. A magyarázat szerint az analóg TV, a radar és a rádiójelek óriási távolságokra jutottak el akaratlanul is, esélyt adva a földönkívülieknek, hogy észrevegyenek minket. Ezzel szemben a digitális technológia fejlődésével a jelek célzottabbak, gyengébbek lettek, ráadásul az analóg földi szórást felváltó fókuszált digitális jelek inkább a Föld felé irányulnak, s nem szóródnak szét az űrben. Arról nem is beszélve, hogy a gyengülő analóg jelek még értelmezhetőek lennének egy külső vevő számára is, de a töredezett digitális jelek leginkább zajnak tűnnének.

A SETI, azaz a Search for Extra-Terrestrial Intelligence (kutatás földönkívüli intelligencia után) program egy gyűjtőfogalma mindazon tevékenységeknek, projekteknek, melyek idegen fajok után szaglásznak a világűrben. A legismertebb program a világűr sugárzásában való értelmes, mesterséges elektromágneses jelek keresése, melyet az elmúlt évtizedtől kezdve az interneten keresztül számos önkéntes segített az elosztott adatfeldolgozáshoz csatlakozva.

\"\"

A hívott fél nem elérhető

A lelkesedés azonban alább kellett hagyjon, ugyanis a vizsgálatoknak semmilyen felmutatható eredménye nem volt. Ennek nem is a feldolgozóbázis erőforráshiánya volt az oka, hanem a begyűjtött adatok szűkössége. Mivel a SETI programban a világűr csak bizonyos szektorait tudták vizsgálni, s azt is csak korlátozott ideig, ezért az egész esélytelenebb volt mint tűt találni a szénakazalban. Dr. Frank Drake, a program alapítója szerint a digitális forradalommal pedig még kevesebb a remény. A Föld \"hangja\" immár nem több mint egyszerű zaj.

Az idegen civilizációk ilyen módon való megtalálása arra feltevésre alapul, ami hisz abban, hogy a környező galaxisok valamelyikében mindenképp kell lennie egy, a miénknél fejlettebb, intelligensebb civilizációnak. Drake szerint azonban ahogy az emberiség is áttér a digitális műsorszórásra, a nálunk fejlettebb civilizációk is alighanem megteszik ezt vagy más meg is tették, így a földlakóknak is egyre kisebb az esélye arra, hogy a világűrből érkező jeleket elfogva értelmes élet nyomaira bukkanjanak.

Több adat kellene

Amennyiben biztosan ki szeretnénk zárni, hogy az általunk ismert spektrumokban létezik értelmes, intelligens civilizáció, akkor a Föld körül teljes 3D-ben, folyamatosan legalább évtizedeken keresztül kellene alaposan vizsgálni az összes ismert frekvenciatartományt. Erre viszont sem pénz, se kapacitás nincs jelenleg a bolygónkon. Így Dr. Frank aggodalma kicsit túlzásnak tűnik. Sem arra nincs reális esély, hogy mi észrevegyünk egy esetlegesen létező civilizációt, illetve az sem életszerű, hogy a Föld jeleit fogják távolról. A földönkívüliekkel való kapcsolatfelvétel továbbra is megmarad a sci-fi írók képzeletében.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 14:15

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.