Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Komoly security line-up az idei SYSADMINDAY-en: FPS játékok hackelésétől a hálózati szemfényvesztésen át a COM-Object Hijackingig!

Túlzott a felhajtás az adatfelhők körül

Bizó Dániel, 2010. január 26. 12:10
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Egy kutatás szerint az adattároló publikus cloudok alkalmazása vállalati környezetben jelenleg gyakorlatilag elhanyagolható, és tervek sincsenek a bevezetésre. Érdeklődés azonban mutatkozik.

A Forrester egy friss kutatási jelentése szerint az európai és észak-amerikai informatikai döntéshozók válaszai alapján a cégek alig 3 százaléka használ adattárolási felhőszolgáltatást, pedig jópár óriásvállalat bír ilyen termékkel, köztük az Amazon, az EMC és a Rackspace is, de lényegében mára minden nagyobb IT szállító és szolgáltató kínál valamilyen formában használat alapú adattárolási lehetőséget, akár projekt alapon.

Ez a 3 százalék önmagában még nem volna rossz mutató, ugyanakkor a cégek túlnyomó többsége nem is tervezi, hogy felhő igénybe vételével könnyítsen a rá nehezedő nyomáson, amit az exponenciális ütemben növekvő adatmennyiség jelent. Bármennyire legyen is vonzó a cloudok jelentette gazdaságossági előny, a Forrester úgy találta, hogy a cégek 43 százalékát egyáltalán nem érdekli a lehetőség, míg 43 százalékot érdekelné, de semmiféle konkrétumot nem fektetett még le, tervekkel nem rendelkezik.

"A Forrester 2009 hardverkutatásának eredményei adatai azt mutatják, hogy ez [az adattárolási cloud] egyelőre csak beszédtéma. A válaszadók földrajzi elhelyezkedéstől és vállalatmérettől függetlenül csekély érdeklődés mutatnak, hogy adataikat a közeljövőben a felhőbe mozgassák. A szolgáltatásként igénybe vett adattárolásban hosszú távon van potenciál, a Forrester azonban kihívásokat lát a garantált szolgáltatási szintek, biztonság, felelősségi körök, megosztott erőforrások és árazás terén, mint jelentős akadályokat, amelyeket meg kell oldani" - fogalmaz Andrew Reichman kutató. "A felhajtás nagy a storage-as-a-service körül [...] de valószínűleg éveket vesz igénybe, mire a kínálat kiforr, tehát nem érdemes bárhova is rohannunk".

Azon vállalatok aránya, amelyek már rendelkeznek tervekkel, összesen 8 százalék, ebből 5 pontnyi egy éven belül, 3 pontnyi pedig egy éven túl tervezi bevezetni a cloudok alkalmazását adataik tárolására. Reichman megjegyzi azt is, hogy a valamivel erősebb érdeklődés tapasztalható a nagyobb vállalatok részéről, valamint a cloudalapú adatmentési megoldások szintén érdekesebbek, mint a puszta kapacitás. Ilyen megoldásokat is lényegében minden valamire való IT-infrastruktúra beszállító és szolgáltató vállalat kínál ma már, igaz, kérdéses, mi számít cloudnak, és mi nem.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
FPS játékok hackelésétől a hálózati szemfényvesztésen át a COM-Object Hijackingig: Veres-Szentkirályi András (Silent Signal), Balázs Zoli (MRG Effitas), Marosi-Bauer Attila (Hacktivity) és sokan mások. A standupot Felméri tolja.