Szerző: Bodnár Ádám

2010. január 26. 11:07

Egy kivételével mindenkit lenyom az Android

Az IDC piackutató friss előrejelzése szerint a Google Androidja lesz a leggyorsabban teret nyerő mobil operációs rendszer és 2013-ra már a Symbian kivételével minden másnál elterjedtebb lesz.

Az Android alig több mint egy éve érkezett a piacra a T-Mobile G1 képében, de mára szinte se szeri, se száma a platformra épülő telefonoknak. A nagy mobilgyártók a Nokia kivételével már mind felsorakoztak az Android mögé, a Samsung, az LG, a Sony Ericsson és a Motorola már konkrét készülékekkel is bizonyította elkötelezettségét és a jövőben még továbbiak várhatók. A jelenleg megvásárolható androidos telefonok skálája igen széles, egészen olcsó és méregdrága készülékek egyaránt kaphatók. Androidos modellek tucatjai várhatók idén.

Az Android legnagyobb előnyei, a nyíltság és könnyű testre szabhatóság, egyben a platform hátrányai is, véli az IDC. Az Android nagyon sokféle készüléken fut és több gyártó is egyedi megoldásokkal teszi kényelmesebbé a nyitóképernyőt. Az IDC szerint ez azonban elbizonytalanítja a független fejlesztőket, akiknek nem elég egyetlen változatot készíteniük a szoftverükből, a telefonok széles választéka miatt egyáltalán nem lehetnek biztosak abban, hogy az minden készüléken működni fog. Eltérő teljesítményűek lehetnek például a processzorok, változhat a képernyő felbontása is, emellett a gyártók (pl. Motorola) által használt egyedi kezelőfelületekhez is szükséges lehet az igazodás.

A Google Android Marketen, az operációs rendszerhez tartozó alkalmazás-piactéren már több mint tízezer különböző program érhető el, azonban több országból, így Magyarországról is, csak az ingyenes szoftverek tölthetők le.

Tavaly 75,8 millió symbianos mobiltelefon talált gazdára világszerte, 34 millió Blackberry, 25 millió iPhone, 18 millió windowsos készülék és mindössze 6 millió androidos telefon fogyott. Az IDC arra számít, hogy 2013-ra az okostelefonok piaca 391 millió darabra emelkedik, ezek közül 132 millión fut majd Symbian, 68 millión Android, 66 millión Blackberry OS, 51 millión Windows Mobile, 49 millión pedig iPhone OS.A hatodik legnépszerűbb mobil platform a Palm-féle WebOS lesz az IDC szerint.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról