:

Szerző: Bizó Dániel

2010. január 22. 12:27

Jól fogynak az AMD processzorok, de nem eléggé

Erőteljesen javuló pénzügyi mutatokról számolt be az AMD a negyedik negyedévével kapcsolatban, a processzorok forgalma azonban alulmúlta a várakozásokat, és a cég papírjai gyengültek - hiába fogynak nagyon jól a Radeonok.

Az AMD forgalma 2009 utolsó negyedévében 1,65 milliárd dollárt tett ki, ami 42 százalékkal magasabb a pénzügyi válság sokkolta egy évvel korábbinál, és 18 százalékkal erősebb a harmadik negyedévesnél. Ez ugyanakkor továbbra is elmarad a válság előtti szinttől, szemben az Intel forgalmával, amely a negyedik negyedévben lényegében nélkülözte a válság mindennemű nyomát.

A számok arra utalnak,  hogy a válsággal teret vesztett az AMD a processzorpiacon. A processzorokból származó háromhavi forgalom 1,21 milliárd dollárt tett ki, ami egészséges 13,5 százalékos erősödés a harmadik negyedévhez képest, és közel 40 százalékkal múlja felül a tavalyit, ugyanakkor bőven alatta marad a válságot megelőző 1,39 milliárdos szintnek - az elmaradás még nagyobb, ha a szezonális hatást is belekalkuláljuk.

A válság és az eltelt egy év alatt így összességében romlottak a cég piaci pozíciói, a processzorforgalmazás üzemi nyeresége azonban visszatért, és 158 millió dollárt tett ki. A kilátások sem túlságosan erősek, szokásos szezonális gyengülést vár az első negyedévre az AMD, vagyis nem mutatkozik annak jele, hogy felzárkózna. Az éppen a teljes PC-palettáját megújító, új gyártástechnológiát bevezető Intellel szembeni minden műszaki hátránya ellenére 2010-ben az AMD erősen növelni akarja laptoppiaci részesedését, hangzott el a konferenciahíváson. Népszerűek a hatmagos Opteronok, az eladott szerverchipek fele már ilyen.

Kiválóan szerepeltek az ATI Radeon grafikus chipek, amelyek forgalma szintén közel 40 százalékkal nőtt a három hónap alatt, és felülmúlták 2008 harmadik negyedévét is, amelyet még nem érintett az amerikai pénzügyi szektor küszöbön álló megrogyása.  A cég 427 millió dollár értékben forgalmazott Radeonokat három hónap alatt, ami régóta nem látott szint, miközben a profit is új magasságokban jár.

Az új, DirectX 11-es Radeonokból több mint kétmillió fogyott három hónap alatt, közölte Derrick Meyer elnök-vezérigazgató, majd hozzátette, hogy kapacitásproblémákkal küzdöttek, így ennél is jóval nagyobb forgalmat bonyolíthattak volna. Meyer kétségtelenül a TSMC 40 nanométeres eljárásának elhúzódó selejtproblémáira utal, amellyel kapcsolatban a tajvani bérgyártó a napokban közölte, hogy megoldotta a problémákat - Meyer szerint a mai napig szűkös az ellátásuk.

A Globalfoundries veszteségei, egyéb költségek és jelentős kamatterhek következtében az AMD továbbra is veszteséges lett volna, az Intellel kötött béke értelmében befolyt 1,242 milliárd dollárnak köszönhetően azonban masszív, 1,18 milliárd dollár nyereséget tudott elkönyvelni. Ez a vállalat első nyeresége több mint három éve.

A cég pénzügyi vezére, Thomas Seifert elmondta, hogy 2010-ben képesek lesznek az AMD működési számaiból kivonni a Globalfoundries hatását, és tőkejövedelmi oldalon fog megjelenni. Meyer hozzátette, hogy a egyetlen pénzforgalmi kapcsolat a két cég közt a elvégzett gyártási munka és szilíciumszeletek kifizetése lesz, és az AMD többé nem viseli a majd a Globalfoundries jelentette finanszírozási terheket.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 23:35

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.