Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

IP-routert üzemeltek be az űrben

Bizó Dániel, 2010. január 21. 18:39
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Az űr extrém körülményeinek is ellenálló routert fejlesztett ki a Cisco. A cég sikeresen hajtotta végre tesztelését egy Föld körüli pályán keringő eszközzel, amelyet tavaly november végén lőttek fel.

Az Internet Routing in Space, azaz IRIS nevet viselő technológia legfőbb célja, hogy ellenálljon az űrbéli körülmények közepette jelentkező erőteljes sugárzásnak, amely nemcsak az élő szövetekre lehetnek károsak, hanem különösen érzékenyen érinthetik a mikroelektronikai berendezések működését. Ilyen behatások a kozmikus háttérsugárzás, a napszél, és a nagyenergiájú részecskék becsapódása.

A mai modern chipekben található rendkívül miniatűr áramkörök, melyek néhány tucat nanométer széles struktúrákból épülnek fel, érzékenyek az atomi és szubatomi besugárzásra, melyek megzavarhatják az áramkör működését - a legrosszabb esetben észrevétlenül, a hibaellenőrző mechanizmusok vagy a felhasználó tudta nélkül.

A Cisco IOS operációs rendszerre és a cég speciális routerére épülő IRIS berendezést tavaly november 23-án lőtték fel az Intelsat IS-14 jelölésű műholdján. A sikeres teszteket követően a Cisco közölte, hogy ezzel megtörtént a világ első IP-router telepítése egy Föld körül keringő geoszinkron (szabályos periódusokat tévő) műholdra. A router adat-, hang és videokommunikációs feladatokat támogat majd különféle kormányzati és katonai felhasználásra, dinamikusan allokálja kapacitását, szoftvere pedig frissíthető.

Az IRIS az amerikai védelmi minisztérium egy technológiai programjának része, amely azt célozza, hogy az amerikai és szövetség kormányok és erők a világon bárhol fejlett hálózati hozzáféréssel rendelkezzenek, beleértve ebbe a rugalmas használhatóságot és alacsony késleltetést. Az IP-router és a műhold adó-vevő berendezései egyszerre több földi egységgel képesek kapcsolatot tartani, és köztük routolni, így a megoldás teljesíti a kívánalmakat. A hatalmas távolságok miatt a többszörös átjátszások kikerülése kulcsfontosságú. A Cisco a jövőben vizsgálja majd az üzleti felhasználás lehetőségét is. További információ az eszközről itt található (PDF), a vállalat megbízásából készült sztori pedig itt olvasható (angol).

Facebook
Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.