Szerző: Bizó Dániel

2010. január 21. 18:39

IP-routert üzemeltek be az űrben

Az űr extrém körülményeinek is ellenálló routert fejlesztett ki a Cisco. A cég sikeresen hajtotta végre tesztelését egy Föld körüli pályán keringő eszközzel, amelyet tavaly november végén lőttek fel.

Az Internet Routing in Space, azaz IRIS nevet viselő technológia legfőbb célja, hogy ellenálljon az űrbéli körülmények közepette jelentkező erőteljes sugárzásnak, amely nemcsak az élő szövetekre lehetnek károsak, hanem különösen érzékenyen érinthetik a mikroelektronikai berendezések működését. Ilyen behatások a kozmikus háttérsugárzás, a napszél, és a nagyenergiájú részecskék becsapódása.

A mai modern chipekben található rendkívül miniatűr áramkörök, melyek néhány tucat nanométer széles struktúrákból épülnek fel, érzékenyek az atomi és szubatomi besugárzásra, melyek megzavarhatják az áramkör működését - a legrosszabb esetben észrevétlenül, a hibaellenőrző mechanizmusok vagy a felhasználó tudta nélkül.

A Cisco IOS operációs rendszerre és a cég speciális routerére épülő IRIS berendezést tavaly november 23-án lőtték fel az Intelsat IS-14 jelölésű műholdján. A sikeres teszteket követően a Cisco közölte, hogy ezzel megtörtént a világ első IP-router telepítése egy Föld körül keringő geoszinkron (szabályos periódusokat tévő) műholdra. A router adat-, hang és videokommunikációs feladatokat támogat majd különféle kormányzati és katonai felhasználásra, dinamikusan allokálja kapacitását, szoftvere pedig frissíthető.

\"\"

Az IRIS az amerikai védelmi minisztérium egy technológiai programjának része, amely azt célozza, hogy az amerikai és szövetség kormányok és erők a világon bárhol fejlett hálózati hozzáféréssel rendelkezzenek, beleértve ebbe a rugalmas használhatóságot és alacsony késleltetést. Az IP-router és a műhold adó-vevő berendezései egyszerre több földi egységgel képesek kapcsolatot tartani, és köztük routolni, így a megoldás teljesíti a kívánalmakat. A hatalmas távolságok miatt a többszörös átjátszások kikerülése kulcsfontosságú. A Cisco a jövőben vizsgálja majd az üzleti felhasználás lehetőségét is. További információ az eszközről itt található (PDF), a vállalat megbízásából készült sztori pedig itt olvasható (angol).

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról