Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Komoly security line-up az idei SYSADMINDAY-en: FPS játékok hackelésétől a hálózati szemfényvesztésen át a COM-Object Hijackingig!

Jót tett az IE körüli pánik az alternatív böngészőknek

Koi Tamás, 2010. január 20. 11:09
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Az alternatív böngészőket fejlesztő cégek bizonyulnak az egyértelmű nyerteseinek az Internet Explorer súlyos sebezhetőségét kísérő médiavisszhangnak.

Mióta a Microsoft elismerte, hogy a tavaly év végén jelentett komoly hackertámadások jelentős része egy az Internet Explorerben felfedezett biztonsági réshez köthetők, jelentősen nőtt az alternatív böngészők forgalma. Csak olaj volt a tűzre, hogy a jelenleg még javítatlan sebezhetőség diplomáciai szintre ért, miután bebizonyosodott, hogy kínai hackerek követték el a támadásokat. Ezt követően a német, a francia és az ausztrál kormányzat felhívta a felhasználók figyelmét, hogy ha lehet kerüljék az Internet Explorer használatát.

Többek közt a felhívás nyomán azonnal és érezhetően nőni kezdett az alternatív böngészők iránti érdeklődés: Németországban pár nap alatt dupla annyian töltötték le az Opera Software webböngészőjét, mint a korábbi időszakban, Ausztráliában pedig külföldi lapértesülések szerint 37 százalékkal nőtt a letöltésszám néhány nap leforgása alatt.

A Mozilla is sokat profitált az Internet Explorer sebezhetősége miatt kialakult pánikból: a nyílt forrású böngészőt mind Németországban, mint Franciaországban számottevően többen töltötték le a napokban, mint korábban. A Mozilla által nyilvánosságra hozott grafikon tanúsága szerint Németországban négy nap leforgása alatt 300 ezer extra letöltést regisztráltak a szerverek.

A Microsoft január 15-én adta ki azt a biztonsági értesítést, melyben felhívta a figyelmet, hogy foltozatlan sebezhetőség van az Internet Explorerben, amelyet támadók már aktívan kihasználtak, továbbá elismerte, hogy a Google, az Adobe, a Juniper és más vállalatok elleni szisztematikus támadásokat is ennek segítségével hajthatták végre. A Microsoft tegnap a hiba gyors kijavítását ígérte, igaz, egyelőre nem közölték, pontosan mikor várható az Internet Explorer sebezhetőségét befoltozó tapasz megjelenése.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
FPS játékok hackelésétől a hálózati szemfényvesztésen át a COM-Object Hijackingig: Veres-Szentkirályi András (Silent Signal), Balázs Zoli (MRG Effitas), Marosi-Bauer Attila (Hacktivity) és sokan mások. A standupot Felméri tolja.