Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Felhőből visszaköltözéstől egészen egy banki malware evolúciójáig. Üzemeltetői és IT-biztonsági meetupokkal érkezünk!

Elmebeteg fájlkezelési tempót ígér a Sony új notebookja

Koi Tamás, 2010. január 19. 12:31
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Elképesztően gyors fájlkezelési sebességet ígér a Sony új noteszgépcsaládjával, a VAIO Z-vel. Az újdonságokba igény szerint akár négy SSD is építhető - a flashmemóriás háttértárak már eleve nagyon gyorsak, de RAID üzemmódba összekapcsolva tovább gyorsítható az adatkezelés.

hirdetés

Az idei CES-en bemutatott VAIO Z sorozatú noteszgépek a négy összekapcsolt adattároló ellenére mindössze 128 vagy 256 gigabájt maximális tárkapacitást nyújtanak, azaz a merevlemez-alrendszerük négy darab 32 gigabájtos vagy 64 gigabájtos SSD-ből áll. Ezeket RAID 0 üzemmódba szervezi a vezérlő, vagyis a kapacitás összeadódik, ráadásul ez az üzemmód - amellett, hogy rossz hibatűrése miatt merevlemezeknél kritikus adatok tárolásához kifejezetten ellenjavallt - a legtöbb esetben jótékony hatást gyakorol az adatkezelési sebességre.

A gépek nem csak adatkezelési sebességüket tekintve lesznek fürgék: a Sony két Z-sorozatú VAIO noteszt jelentett be, az egyikben egy 2,4 GHz-en ketyegő Core i7-520M processzor, a másikban pedig egy gyorsabb, 2,66 GHz-en járó példány (Core i7-620M) dolgozik. A 13 hüvelykes képátlójú, 1920x1080 pixeles felbontású TFT-vel ellátott noteszgépekbe alapesetben 4 vagy 6 gigabájt rendszermemóriát épít a gyártó, a kijelzőt mindkét esetben egy GeForce GT 330M típusú videovezérlő szolgálja ki 1 gigabájtnyi képpufferrel megtámogatva.

Az újdonságoknak természetesen a WLAN és BlueTooth-kapcsolat is a szériatartozékuk lesz, emellett minden konfigurációba kerül HSDPA-modem is. A szénszálas merevítésű és részben alumíniumból készült könnyített burkolatnak köszönhetően a gépek tömege a gyártó szerint 1,45 kilogramm alatt marad majd. Az akkumulátoros rendelkezésre állásról egyelőre nem közölt adatot a Sony.

A VAIO Z sorozatú, négy SSD-vel ellátott notebookok márciusban jelenhetnek meg az üzletek polcain. A különböző konfigurációk fogyasztói árát egyelőre nem közölte a Sony, a költséges háttértáraknak köszönhetően azonban alighanem tisztes summát kérnek majd az újdonságokért cserébe.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
4-4 klassz téma a HWSW júniusi üzemeltetői és IT-biztonsági meetupjain. Nézz meg a programot!