Szerző: Koi Tamás

2010. január 19. 12:31:00

Elmebeteg fájlkezelési tempót ígér a Sony új notebookja

Elképesztően gyors fájlkezelési sebességet ígér a Sony új noteszgépcsaládjával, a VAIO Z-vel. Az újdonságokba igény szerint akár négy SSD is építhető - a flashmemóriás háttértárak már eleve nagyon gyorsak, de RAID üzemmódba összekapcsolva tovább gyorsítható az adatkezelés.

Az idei CES-en bemutatott VAIO Z sorozatú noteszgépek a négy összekapcsolt adattároló ellenére mindössze 128 vagy 256 gigabájt maximális tárkapacitást nyújtanak, azaz a merevlemez-alrendszerük négy darab 32 gigabájtos vagy 64 gigabájtos SSD-ből áll. Ezeket RAID 0 üzemmódba szervezi a vezérlő, vagyis a kapacitás összeadódik, ráadásul ez az üzemmód - amellett, hogy rossz hibatűrése miatt merevlemezeknél kritikus adatok tárolásához kifejezetten ellenjavallt - a legtöbb esetben jótékony hatást gyakorol az adatkezelési sebességre.

A gépek nem csak adatkezelési sebességüket tekintve lesznek fürgék: a Sony két Z-sorozatú VAIO noteszt jelentett be, az egyikben egy 2,4 GHz-en ketyegő Core i7-520M processzor, a másikban pedig egy gyorsabb, 2,66 GHz-en járó példány (Core i7-620M) dolgozik. A 13 hüvelykes képátlójú, 1920x1080 pixeles felbontású TFT-vel ellátott noteszgépekbe alapesetben 4 vagy 6 gigabájt rendszermemóriát épít a gyártó, a kijelzőt mindkét esetben egy GeForce GT 330M típusú videovezérlő szolgálja ki 1 gigabájtnyi képpufferrel megtámogatva.

\"\"

Az újdonságoknak természetesen a WLAN és BlueTooth-kapcsolat is a szériatartozékuk lesz, emellett minden konfigurációba kerül HSDPA-modem is. A szénszálas merevítésű és részben alumíniumból készült könnyített burkolatnak köszönhetően a gépek tömege a gyártó szerint 1,45 kilogramm alatt marad majd. Az akkumulátoros rendelkezésre állásról egyelőre nem közölt adatot a Sony.

A VAIO Z sorozatú, négy SSD-vel ellátott notebookok márciusban jelenhetnek meg az üzletek polcain. A különböző konfigurációk fogyasztói árát egyelőre nem közölte a Sony, a költséges háttértáraknak köszönhetően azonban alighanem tisztes summát kérnek majd az újdonságokért cserébe.

a címlapról

bye-bye

5

Átalakul a Nokia menedzsmentje

2020. február 19. 13:44

Megszűnt a műszaki vezérigazgató-helyettesi pozíció, a cég próbál feljönni riválisaira.

Hirdetés

Python everywhere!

2020. február 20. 13:25

Gyere Pythonozni a HWSW rendezvényeire! Megmutatjuk, hogy a Python nem csak a fejlesztők nyelve, hiszen egyszerűsége miatt előszeretettel használják az üzemeltetők és DevOps szakemberek, tesztelők, illetve az adattudósok is, és elfut szinte bárhol, a mikrovezérlőktől egészen a böngészőkig.