Szerző: Bizó Dániel

2010. január 18. 11:00

Véget érhet a Sun vesszőfutása

Bármelyik pillanatban jóváhagyhatja az Oracle és a Sun Microsystems összeolvadását az Európai Bizottság, így a MySQL is a szoftveróriás kezébe kerül - véli legalábbis Michael Widenius, a MySQL függetlenségéért küzdő alapító.

Egy tegnap esti kommünikéjében Widenius és Florian Müller szabadszoftveres lobbista úgy fogalmaztak, hogy \"az Oracle talán nyerésre áll egy kulcsfontosságú csata során az EU-ban\", valamint \"Widenius úgy véli, hogy az Európai Bizottság bármelyik pillanatban jóváhagyhatja az akvizíciót\", miután \"az EB bátorságot ls hozzáértést mutatott a vizsgálat nagy része alatt, de nagyon gyengének tűnt a végén\". A hivatalos határidő január 27-ére esedékes.

Mindez arra utal, hogy Wideniusnak és Müllernek első kézből származó értesülései vannak arra nézve, hogy Brüsszel a tavaly decemberi meghallgatásokat és elnyúló egyeztetéseket követően elfogadja az Oracle által lerakott feltételeket. Ennek eredményeként az Oracle beolvaszthatja a Sunt, ami a várakozások szerint most már villámgyorsan végbe fog menni, hiszen rengeteg ideje volt a feleknek, hogy kölcsönösen felkészüljenek az integrációra.

Az elmúlt hónapok során már az erre történő felkészülés jelei mutatkoztak, a Sunnál folyó átszervezések, kinevezések már az Oracle tudtával és beleegyezésével zajlottak. Ez a lehető legjobb kimenetel a Sun számára, amely rendkívül megszenvedte az elhúzódó bizonytalanságot, SPARC-eladásai megállíthatatlanul zuhannak. Igaz, az Oracle irányítása alatt is némi időre lesz szükség, mire a bizalom visszatér az ügyfelek részéről, amihez leginkább letisztult, stabil termékfejlesztési terveket, termékeket, hihető és vonzó stratégiát kell majd felvázolni. Ellison szavai alapján elsősorban az Oracle megoldásait kiszolgáló integrált rendszereken, komplett megoldásokon lesz a hangsúly, semmint szerverek egyszerű eladásán.

Az erős bizonytalanság eltűnésével nyer a Sun és nyernek az ügyfelei, Widenius és Müller szerint azonban veszít az adatbázis-piac, és veszítenek a MySQL-t használók és használni akarók. Widenius szerint ha az EU rábólint az Oracle által eddig tett ígéretekre, és ez az, amit a hosszadalmas procedúrának sikerült elérnie, akkor mindez a pénz- és időpazarlás volt.

\"Hetedikén találkoztunk az EB-vel, és az egyetlen pont, amely a jóváhagyás mellett szólt, az az, hogy a Sun bajban van, és figyelembe kell ezt is venni\". Budapesti látogatásakor a HWSW feltette a kérdést Neelie Kroes versenyügyi főbiztosnak, a vizsgálat során szempontot képez-e- hogy az ne legyen aránytalanul nagy kihatással a cégre vagy egy másik piacra nézve, akkor azonban nem válaszolta meg ezt.

Widenius állásfoglalása szerint ez nem értelmezhető a versenyjogi törvények szempontjából, főképpen azért nem, mert az Oracle bármikor úgy dönthetett volna, hogy leválasztja a MySQL-t a Sunról, és anélkül vásárolja fel. Larry Ellison azonban már hónapokkal ezelőtt közölte, hogy ezt nem tartja lehetségesnek. Ellentmondásos, hogy a Sun felvásárlásának bejelentésekor az Oracle gyakorlatilag egyetlen érdemi szót sem ejtett a MySQL-ről, vagy hogy ez fontos eleme volna az összeolvadás mögött stratégiának. Ehelyett az integrált hardver-szoftver megoldásokat helyezte előtérbe, miközben néhány héttel korábban még kizárólag a Sun szoftverei érdekelték, és meg nem erősített információk szerint a Sun szerveres ügyfélbázisa iránt érdeklődő HP-val közösen darabolták volna fel a Sunt.

A Bizottság szeptemberben jelezte, hogy az amerikai jóváhagyást követően mélyebb vizsgálatokat indít, és novemberben hivatalosan is kifogásokat emelt a még áprilisban bejelentett összeolvadás ellen a MySQL jövője és az adatbázis-kezelők piacára gyakorolt hatása miatt. A fejlemények heves transzatlanti csatározást váltottak ki, az Egyesült Államokban üzleti, pénzügyi és kormányzati körökből is kemény kritikát kapott az EU, míg a Bizottságnak nem volt ínyére való sem az Oracle stílusa, sem az, hogy Washington felől egyáltalán kommentálják az eseményeket. A vitában még a szabad szoftveres közösség sem volt egységes. A vita fókuszát leginkább az a két kérdés képezte, hogy a MySQL valójában versenytársa-e az Oracle Database termékeknek, és hogy a GPL elegendő biztosítékot ad-e a szoftvernek az életképességhez.

Még nincs vége?

A szabadszoftveresek azonban még nem adták fel, és Oroszországra, valamint Kínára fókuszálnak, hogy ezeken a piacokon próbálják megakadályozni, hogy hatósági jóváhagyást kapjon jelenlegi formájában a tranzakció. Widenius és Müller abban bíznak, hogy ezek az országok inkább felismerik a nyílt forrású szabad szoftverek fontosságát, egyúttal stratégiailag is alapoznak azokra az amerikai és európai technológiai függőség csökkentése érdekében. Igaz, megfigyelők szerint az orosz válasz sokkal inkább függ az EU döntéstől, semmint a saját vizsgálattól.

Kína azonban még mindig elég nagynak bizonyulhat az Oracle számára, hogy ki akarja elégíteni a kínai hatóságokat, amelyek bebizonyították már, hogy hajlandóak akár az amerikai és európai döntésekkel is szembemenni. A legutóbbi ilyen nagy kaliberű eset a Panasonic és a Sanyo összeolvadása kapcsán volt, amelyeket feltétel nélkül jóváhagytak Nyugaton, míg a kínaiak úgy találták, az létrejövő elektronikai megavállalat gyakorlatilag monopolizálná a hibrid autókhoz gyártott NimH akkumulátorok piacát. Widenius éppen ezért arra buzdít mindenkit, immár különösen az orosz és kínai érdekeltségű cégeket és MySQL-felhasználókat, hogy támogassák a MySQL függetlenségéért küzdő kampányt, amely ezután az orosz és kínai versenyhatóságokra gyakorol nyomást - a petíció eddig 30 ezer aláírást gyűjtött.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról