:

Szerző: Tóthfalusi Géza

2010. január 21. 09:42

Flip Mino HD - zsebtévékamera

Zsebkamera, bulikamera – sokféle elnevezést kitalálhatunk a Flip Mino HD-re, és a hozzá hasonló eszközökre. Lényegük, hogy nagyon könnyű őket használni, és abban segítenek, hogy a felvett filmet minél egyszerűbben megoszthassuk kedvenc közösségi oldalunkon.

Nem sokan találnák el (Google használata nélkül), hogy a Flip a Ciscotól származik. Igaz, nem ők találták ki, hanem a Pure Digital Technology nevű cég, őket vásárolta meg a Cisco 2009 márciusában, de ettől még tény: nem gondoltuk volna, hogy a Cisco ilyen eszközökkel is foglalkozik. Flipből összesen öt van: a nagyobb méretű Flip Ultra és Flip Ultra HD, illetve a kicsi Mino és Mino HD – ez utóbbiból pedig létezik 4 illetve egy fejlettebb 8 gigabájtos modell is, nagyobb kijelzővel . Mi most a Mino HD-ből a kisebbiket próbáltuk ki.

Letisztult

Maga a kamera egy igényes fekete dobozban érkezett, amiben a Flip mellett egy rövid kézikönyv, egy analóg kábel (kompozit video és sztereo hang átvitelére), egy hordtáska és egy csuklópánt található meg. A készülék külseje olyan, mint egy nagy kamerás mobiltelefoné vagy egy kis kompakt kameráé lenne: az egyik oldalon felül a kidudorodó optika, a másik oldalon pedig pár gomb és a kijelző található. Arra nem vetemednénk, hogy az optikát \"objektívnek\" nevezzük: egyetlen, jó mélyre ültetett apró lencséről van szó, ami mögött ott lapul az 1280x720 pixeles, 1/4,5”-es méretű érzékelő.

\"\"

A kamera bal oldalán felül egy kapcsoló van, amivel a beépített USB-csatlakozót nyithatjuk fel (ez a felső oldalából ugrik elő a Mino HD-nek). A jobb oldalon felülre került a bekapcsológomb, alulra pedig a csuklópánthoz tartozó fül – ha pedig valaki állványra akarja rögzíteni a kamerát, azt az alul található menet segítségével tehetjük meg. A hozzánk érkezett példány fekete volt, de fehérben is elérhető – bármelyiket is válasszuk, felkészülhetjnk, hogy a fényes műanyag vonzani fogja az ujjlenyomatokat. Sajnos ugyanezt teszi az \"optika\" elé helyezett átlátszó műanyag ablak is, ami tulajdonképpen a lencsevédő szerepét tölti be – jó sokat törölgethetjük, ha nem akarunk homályos képet. Egyébként maga a készülék jól néz ki, jól is van összerakva, 100×49×27 mm-es méretei és 94 grammos tömege pedig könnyen hordozhatóvá teszik.

Nem kell pilótavizsga

Videokameráról van szó, de ne higyjük, hogy majd a több száz oldalas kéziköny áttanulmányozása után ezzel fogunk digitális trükkökkel teletűzdelt esküvői felvételt csinálni: a Mino HD gyakorlatilag három funkciót tud: felvenni, lejátszani és törölni a felvételt. A fő kezelőszervek a hátoldalon találhatóak. Bekapcsolás után a főmenübe jutunk (az elsütő billentyűt is nyomva, a beállításokat végezhetjük el), ahol a már felvett kisfilmek között lépegethetünk, ezeket lejátszhatjuk, illetve törölhetjük őket. A beállítási lehetőségek kimerülnek a nyelv kiválasztásában (angol és francia közül lehet választani), az idő beállításában, illetve megszabhatjuk még azt is, hogy a gombok lenyomásának legyen-e hangja.

Felvétel közben egyetlen szolgáltatás áll rendelkezésünkre, a kétszeres digitális zoom, még állóképek készítésére sincs lehetőség. A felvételek készítése pofonegyszerű: kapcsoljuk be a Mino HD-t, várjuk meg azt a 4 másodpercet, ami a bekapcsológomb megnyomásától a felvételre kész állapotig eltelik, majd nyomjuk meg a piros gombot... ha pedig elkészültünk, nyomjuk meg megint. Ennek eredménye a készülék belső memóriájában egy AVC kodekkel (9 Mbps, Main profil, L4.0) tömörített, MP4 kiterjesztésű fájl lesz. A felvételt a hátsó, 1,5”-es kijelzőn ellenőrizhetjük – ennek felbontása egyrészt csapnivaló, másrészt képátlója is kicsi, harmadrészt pedig 4:3-as képarányú, miközben a felvétel 16:9-es. Ennek megfelelően még veszítünk is a függőleges felbontásból, tehát a valódi képminőséget ez alapján nem fogjuk tudni megállapítani.

\"\"

Ez jó fényviszonyok mellett nem is rossz, de amint egy kicsit is sötét lesz, megjelenik a képzaj (a kis méretű érzékelő mellett ez várható is volt). Nagyobb gond, hogy amíg nincs mozgás a képen, addig az részletgazdag, megfelel annak, amit egy magát HD-snek hirdető eszköztől elvárunk – ám a kamera a gyorsabb mozgások alatt elmossa az apróbb részleteket, ez pedig zavaró. Egy másik lehetőség a készülék TV-kimenetének használata – ez viszont csak analóg kompozit jelet ad ki, ami megintcsak nem alkalmas a 720p-s film átvitelére. Marad tehát a számítógép, amihez a Mino HD-t úgy csatlakoztathatjuk, mint egy nagyobb USB kulcsot. A kamera belső memóriája egyszerű háttértárként látszik majd, és ha az automatikus futtatást engedélyeztük, akkor a rajta található szoftver, a FlipShare is települ gépünkre. Ennek hiányában is lemásolhatjuk egyébként a filmeket, mert ezek a DCIM/100VIDEO könyvtárban találhatóak.

A FlipShare telepítése körülbelül két kattintást igényel, viszont ragaszkodik az újraindításhoz. A programmal először is lehetőségünk lesz a filmeket megvágni, illetve többet összefűzni. Az így megszerkesztett klipphez adhatunk főcímet, stáblistát, illetve keverhetünk alá zenét is. Áttűnéseket vagy más effektetek nem használhatunk, tényleg csak az alapszolgáltatásokról van itt szó. A második lehetőség a kész filmek közzététele: ez történhet e-mailen, üdvözlőkártyán vagy megfelelő weboldalon keresztül. Valójában az első két opció is egy weboldal segítségével működik, mert a levélben és a kártyán csak linket küldünk.

\"\"

Sajnos a közösségi oldalak közül csak a MySpace támogatott, a Facebook nem, oda kézzel kell feltöltenünk az exportált filmet, ami pedig a videomegosztó oldalakat illeti, ezek közül csak a YouTube-ot ismeri a program. Utolsó opcióként maradt a film DVD-re „írása” – de ne higyjük, hogy a program bármit is csinál: egyszerűen csak felmásolja az MP4 kiterjesztésű filmet merevlemezünkre egy általunk választott könyvtárba. MPEG-2 konverzió, netán az 1280x720 pixeles felbontás átalakítása? Ugyanmár – majd a DVD-író szoftver elintézi.

Összefoglalás

Jópofa eszköz a Mino HD, viszont ahhoz képest, amit tud drága: netes boltokban 50 ezer forint alatt nem bukkantunk rá, márpedig ennyi pénzért többet várnánk. Vegyük figyelembe azt is, hogy ma már minden legalább középkategóriás telefon képes 640×480 pixeles felbontásban filmet rögzíteni, amit legtöbbször magáról a készülékről is feltölthetünk YouTube-ra, Facebookra. Igaz, a Mino HD 720p-s, de a képminőségét (MP4 video, 35 MB) véletlenül se keverjük össze egy rendes videokameráéval. Mobilunk pedig amúgy is nálunk van, miért vinnénk még egy eszközt magunkkal? Ha pedig mégis viszünk, az lehet egy kompakt fényképezőgép, melyek között 50 ezer forintért találunk már olyat, amivel nemcsak fotózni lehet, de 720p-s felvételt is tud készíteni, ráadásul jobb minőségben.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 02:43

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.