:

Szerző: Bodnár Ádám

2010. január 15. 10:54

Holnap változik a mobilhívások rendje

Egy a nyáron elfogadott kormányrendelet értelmében a mobiltelefon-előfizetőket 2010. január 16-tól csak a teljes hívószám, azaz mind a 11 számjegy tárcsázásával lehet hívni. Érdemes ellenőrizni a számokat az ipari készülékekben is.

Szombattól Magyarországon a mobilszámokat mind a 11 számjegy tárcsázásával lehet csak hívni, még hálózaton belüli beszélgetések esetén is be kell billentyűzni a magyar (+36) vagy a belföldi (06) előhívót, valamint a szolgáltató körzeztszámát (20, 30, 70). Belföldön gyakorlatilag mindegy, hogy a hét számjegy elé +36-ot vagy 06-ot tárcsázunk, de külföldön (szolgáltatótól függően) csak a +36-os országhívó használható, érdemes így tárolni a számokat.

Maguk a telefonszámok az átállást követően nem változnak meg, az átállás nem érinti a mobil hálózatból vezetékesbe, vagy vezetékesből mobilba irányuló hívásokat és a rövid számok (pl. a segélykérő 112-es szám) hívását sem.

A szolgáltatók adatai szerint az elmúlt hetekben mindhárom hálózatban jelentősen csökkent a hétjegyű előfizetői szám megadásával indított hívások, illetve üzenetek száma, de a HWSW információi szerint az előfizetők kevesebb mint 10 százaléka még ezt a formátumot használja. Szombattól az ilyen hívások esetében a szolgáltatók hangbemondással figyelmeztetik az ügyfeleket a helyes tárcsázásra. A hét számjeggyel indított és hangbemondással végződő hívások ingyenesek lesznek, miként a csak hét számjegy megadásával küldött, és így célba nem érő SMS-ek és MMS-ekért sem számláznak majd az operátorok.

Nem csak a mobiltelefonokban tárolt számokat érdemes ellenőrizni, hanem a mobilhálózatra csatlakozó más eszközöket is, például autóriasztókat, autós nyomkövetőket, lifteket, távvezérelhető készülékeket. Célszerű ellenőrizni az olyan számítógépes szoftverek beállításait is, ahol tárcsázáshoz vagy üzenetküldéshez hívószám van rögzítve.

Január közepétől életbe lép az a változás is, mely engedélyezi a mobilszolgáltatóknak, hogy az általuk kiadott hétjegyű előfizetői számok 0-val, vagy 1-gyel is kezdődhessenek. A bővítés azért vált szükségessé, mert jelenleg a három magyarországi mobilszolgáltató közel 12 millió hívásfogadásra alkalmas SIM-kártyával rendelkezik, és hamarosan elfogynak a kiosztható számok. A mostani változással a mobilszolgáltatók által használható számmező közel hatmillió telefonszámmal bővül ki.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról