Szerző: Bizó Dániel

2010. január 15. 13:07

Semmi nem lesz az SAP áremeléséből

Gyakorlatilag teljesen visszakozni kényszerült az SAP a másfél évvel ezelőtt bejelentett áremeléséből. A német szoftveróriás ismét bevezet egy olcsóbb támogatási csomagot is, egyúttal nem emeli a meglévő támogatás árát sem.

A vállalatirányítási rendszerek (ERP) piacát vezető SAP január 14-én közölte, hogy bevezeti a Standard Support támogatási csomagot az eddig kizárólag Enterprise Support mellé. A 18 százalékos (a licencdíj arányában) Standard Support a legtöbbek számára jelenleg még nem jelentősen olcsóbb mint az Enterprise, és valamivel drágább is, mint a korábban eltörölt, hasonló támogatási csomag. Igaz, az elmúlt másfél év során szerződött és új ügyfelek számára már jelentős, közel 20 százalékos az eltérés.

Az Enterprise Supporton lévő ügyfelek többsége számára idén nem drágul tovább a csomag. Engedve az ügyfelek nyomásának, a szoftverei után a tavaly megállapított 18,36 százalékot számláz listaáron továbbra is az SAP  azoknak, akik 2008 július 5-vel bezárólag már rendelkeztek támogatási szerződéssel - ez több tízezer ügyfél. Igaz, ez egyesek számára emelkedést jelenthet, ha a szerződésben korábban rögzített ár, vagy maga a szerződés érvényét vesztette év végével. Azok, akik a fenti időpont után szerződtek az SAP-val, már csak a teljesárú, 22 százalékos Enterprise csomagra fizethettek elő.

A legtöbben Standardre mennének

Valószínűleg sokan fognak visszaváltani Standard támogatásra, legalábbis ezt sugallja az, hogy az kizárólagossá tett Enterprise csomag 2008-as bevezetésekor az ügyfelek többsége ezen volt, Magyarországon pedig 99 százalékuk választotta a kisebb, olcsóbb támogatási konstrukciót, közölte akkor a HWSW-vel az SAP Hungary. A váltásra a cég szerint minden év elején van lehetőség, és természetesen most is, ennél közelebbi határidőt azonban publikusan nem adott meg, így érdemes lehet minél előbb felkeresni a céget azok számára, akik teljesárú Enterprise csomagon vannak, és spórolni szeretnének.

Az SAP ígérete szerint a Standard támogatás ára stabilan 18 százalék marad, ezt csak az inflációhoz igazítja legfeljebb. A most frissített áremelési terv alapján az Enterprise felzárkóztatásban lévők, tehát azok, akiket az SAP 2008-ban átkényszerített a csomagra, évente 0,6 pontos áremelkedést tapasztalnak, míg nem 2016-ra elérik a 22 százalékot. Az SAP által közzétett tájékoztató megtalálható itt.

Ez nem sikerült

Az SAP lényegében az Oracle hasonló mértékű áremelését követte csak, és a riválisa által megszabott 22 százalékos támogatási díjhoz akart csak felzárkózni. Ami azonban sikerült az amerikaiaknak, az nem sikerült a németeknek. Az SAP-felhasználókat tömörítő SUGEN felől érkező nyomás és a válság hatására erősödő kompetitív környezet hatására a vállalat már tavaly év végén már arra kényszerült, hogy jelezze, valószínűleg nem lesz 2010-re áremelés, valamint az eredeti tervekhez képest az áremelkedés üteme is sokkal moderáltabb és elnyújtottabb lesz.

Két évvel ezelőtt a vállalat még azt akarta, hogy 2012-re minden ügyfelétől (listaáron) évente 22 százalékot passzírozzon ki a szoftverlicencek után - ebből azonban végül szinte semmi nem lesz. A vállalat nem tudja jobban megfejni meglévő ügyfélbázisát, legalábbis ezzel a keménykezű módszerrel biztosan nem. A cég bevétele a legutóbb lezárt, harmadik negyedévében 9 százalékkal esett vissza éves szinten, és 2009 egészére is 6-8 százalékos forgalomcsökkenést várt. Az Oracle üzleti szoftverei ezzel szemben például 3 százalékot még növekedni is tudott Európában, az SAP hazai pályáján. Az SAP tavaly jelentős elbocsátásokra kényszerült, először a cég története során.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról