Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Toshiba Satellite T130: dögös CULV

Tóthfalusi Géza, 2010. január 14. 10:32
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Valahogy a legtöbb olyan noteszgép, amit könnyen hordozhatónak, ugyanakkor komoly munkára is alkalmasnak terveztek, 13,3”-es kijelzővel rendelkezik. Ez az a méret, ahol már nem kell túl közel hajolni a kijelzőhöz hogy lássuk, a felbontás is elég nagy hogy ne kelljen állandóan görgetni, elég kényelmes lehet a billentyűzet, de a gép mégis elfér egy kézitáskában is.

hirdetés

A Toshiba olcsóbb és leginkább magánfelhasználóknak szánt Satellite szériájának hordozhatóságra kihegyezett családjába tartozik a T130-as modell. Képernyőjének mérete 13,3”, ezzel még elég kicsi a jó hordozhatósághoz, de nem túl kicsi ahhoz, hogy kényelmesen használjuk. Nem véletlen, hogy az Intel becslése szerint éppen ebben a méretkategóriában várható a legnagyobb növekedés. A T130 belsejében az egyre népszerűbb Intel CULV platform alkatrészeit találjuk, ez gondoskodik arról, hogy ne csak a netbookoktól megszokott korlátozott teljesítmény álljon rendelkezésünkre, ha komolyabb feladatunk akad.

Fényes külső

Első ránézésre nem tűnik olcsó gépnek a T130. A most kipróbált modell fényes, enyhén mintás fekete burkolatot kapott, ami sajnos csak tisztán néz ki jól, viszont sebesen zsírosodik (A gép pirosban és fehérben is létezik). A készülék alja a megszokott mattfekete műanyagból készült, ezt az elülső részén egy ujjnyi részen külön érdesítették is. Ha ezt azért csinálták, hogy könnyebben tudjuk kivenni a táskából, akkor jól tették, mert tényleg sokat segít ebben. Bővíteni a gépet nem lesz nehéz, két külön ajtó van az alján, amelyeket felnyitva elérhetjük a fontosabb alkatrészeket. A 61 Wh-ás kapacitású akkumulátor elég masszív, de illik a gép vonalai közé, csak lefelé lóg ki egy egész kicsit, de a Toshiba úgy oldotta meg a formatervet, hogy ez sem zavaró.

Kinyitva a T130-at már láthatóvá válik, hogy nem egy felsőkategóriás gépről van szó – elsősorban a zsanérokon látszik ez, amelyek elég vékonyak. Remélhetőleg nem lazulnak ki pár év alatt, mert ezeknek a feladata a készülék csukva tartása. Ennek megfelelően a kijelző közé könnyen becsúszhat pár összetűzött papírlap, és megkarcolhatja a képernyőt, erre pakoláskor érdemes figyelni. A kijelző sajnos fényes, eléggé tükröződik is.

A csuklótámasz és a billentyűzetet körülvevő keret a monitor fedeléhez hasonló burkolatot kapott, a multitouchos tapipad sem igazán különül el optikailag ettől, de kicsit érdesítették és be is mélyítették, így ujjunkkal érezzük határait. A T130 élén körbefutó ezüstszínű csík szépen összefogja a gépet, elől, a tapipad alatt pedig szépen kiszélesedik, körbefogva az üzemállapotot jelző LED-eket. Ugyanilyen színűek a tapipad gombjai is – vagyis inkább gombja, mert csak egy van, ezt lehet jobbra vagy balra billenteni.

A billentyűzet a 13,3”-as kijelzőnek is köszönhetően jobb, mint bármelyik netbooké, hiába, van hely elhelyezni az egyes gombokat. Kiosztása megszokható, és még a fordított T alakban elhelyezett kurzormozgató-gombok is rendes helyre kerültek, nincsenek bezsúfolva például a Page Up és PageDown közé. Az egyes billentyűk mérete is egész nagy, de közel vannak egymáshoz, szinte semmi távolság sincs közöttük, így könnyű félreütni. A funkcióbillentyűk sora kicsit keskenyebb és el is különül a többitől, a Toshibától megszokott módon mindegyikre került valami extra funkció is, ezekről, ha lenyomjuk az Fn gombot, a képernyő felső részén megjelenő overlay is tudósít bennünket.

Belső felépítés

A Satellite T130-10G központi egysége egy Intel Core 2 Duo SU4100 processzor, hozzá 4 gigabájt memória és 320 gigabájtos merevlemez tartozik. Szerencsére a Toshiba odafigyelt arra is, hogy ne csak fizikailag legyen az a 4 gigabájt RAM a gépben, hanem használni is lehessen, így 64 bites Windows 7 Home Premium operációs rendszert telepített a gépre. A kijelző 13,3”-es, LED-es, felbontása az ebben a kategóriában már szabvánnyá váló 1366x768 pixel, ennek meghajtásáról pedig a lapkakészletbe integrált GMA 4500M HD gondoskodik.

Komolyabb játékra ennek megfelelően kevéssé alkalmas a T130, de a 2-3 éves programok szépen futnak rajta. Az Intel felmérése szerint egyébként a felhasználók nagy része amúgy sem a legújabb grafikus processzorokat kihasználó szoftverekkel játszik, hanem a különféle egyszerűbb, közösségi oldalon elérhető játékokkal (mint amilyen a FarmVille is), őket aligha fogja zavarni a GMA 4500M HD gyenge 3D-s teljesítménye – annak viszont örülni fognak, hogy a GPU hardveres támogatással rendelkezik a HD-videók lejátszásához. Ennek következtében megfelelő lejátszóval komolyabb processzorterhelés nélkül játszhatunk le akár 1080p-s filmeket anélkül, hogy ez túlzottan növelné az energiafogyasztást. A T130 hűtőrendszere nem hangos, nem fogja zavarni a filmnézést, csak teljes terhelésen zúg zavaróan.

Annak ellenére, hogy nem különösebben apró gépről van szó, a csatlakozási lehetőségek nem a legjobbak: kapunk 3 USB portot, amelyek közül a bal oldali a notebook kikapcsolt állapotában is áram alatt van, tehát rajta keresztül tölthetünk MP3-lejátszót, mobiltelefont, vagy bármi olyan eszközt, ami USB-portról kaphat áramot. Ezek mellett található egy D-Sub kimenet, Ethernet-port, analóg hangcsatlakozók és egy HDMI-port – ez utóbbival legalább kihasználhatjuk a 1080p-s filmek lejátszási lehetőségét.

Takarékos működés

A mért energiafogyasztási adatok nagyon kedvezően alakultak: egyszerű internetezés közben 9-10 wattnál nem fogyasztott többet a gép, kikapcsolt vezeték nélküli adapterrel, és leállított merevlemezzel (ami nagyjából megfelel annak, amit akkor kapunk, ha egy e-könyvet vagy más szövege olvasunk rajta) pedig 7,2-8 wattot mérhettünk, míg a teljes terhelés mellett 20-22 watt között ingadozott a fogyasztás. A mellékelt programok között megtalálható Toshiba eco Utility segítségével Eco üzemmódba kapcsolva a gépet 7 wattra csökkent az átlagos fogyasztás – ez a kis segédprogram egyrészt kikapcsolja a nem használt fogyasztókat és csökkenti a háttérvilágítás fényerejét is, a megtakarításról pedig szép grafikus formában tudósít bennünket. Ha kiszámoljuk az akku kapacitásából és a fogyasztásból a várható üzemidőt, azt kapjuk, hogy akár a 6-8 órás munka sem elképzelhetetlen.

Egy márkás noteszgépgyártó természetesen mindig telepít kiegészítőket is a számítógépekre (kivéve az operációs rendszer nélküli alapmodellekre). Így tett a Toshiba is, az eco segédprogramot már említettük, és nem hiányoznak a már évek óta az alapfelszereltség részét képező ConfigFree és a mozgásérzékelőt használó merevlemez-védő program sem. Jópofa, a Windows 7-tel együtt megjelent Toshiba segédprogram a ReelTime, ami a Legutóbbi dokumentumok menühöz hasonlóan működik, de kis előnézeti képekkel mutatja meg az utóbbi időben megnyitott képeket, videókat és dokumentumokat. A divatnak megfelelően az egyszerű felhasználói azonosítást megoldhatjuk a webkamerával működő arcfelismerő rendszerrel is, és megkapjuk a McAfee Internet Security Suite-ot is.

Összefoglalás

A nálunk járt Toshiba T130-változat, a 10G a boltokban 190 ezer forintért vásárolható meg – vajon sok ez, vagy kevés? Ha a netbookokkal hasonlítjuk össze, akkor mindenképpen drága, és a CULV platformos versenytársak között is találhatunk olcsóbbat hasonló konfigurációval. Ennek ellenére nem feltétlenül rossz vétel a T130, külalakja és kivitele ugyanis nagyon jó, és egy ingyenes netes regisztrációval kétéves nemzetközi garanciát is kapunk rá. Üzleti gépnek viszont nem ajánlanánk – nem azért, mintha lassú lenne, de burkolata könnyen karcolódik, az állandó hurcolás biztos, hogy gyorsan meglátszana rajta.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.