:

Szerző: Bodnár Ádám

2010. január 13. 11:46

A VMware veszi meg a Zimbrát

Igaznak bizonyultak a megszellőztetett pletykák, a VMware veszi meg a Yahoo-tól Zimbra csoportmunka-megoldást.

A VMware tegnap kötelező érvényű megállapodást írt alá a Yahoo!-val a Zimbra megvásárlásáról, de a tranzakció értékét nem jelentették be a felek. Ez egyébként azt valószínűsíti, hogy a Vmware viszonylag keveset fizetett a Zimbráért, annál a 350 millió dollárnál biztosan sokkal kevesebbet, amennyit a Yahoo! adott a cégért még 2007 szeptemberében. A Zimbra a Yahoo! profiltisztítási törekvéseinek áldozata, a webes cég igyekszik minden olyan üzlettől megszabadulni, amely nem illeszkedik közvetlenül alaptevékenységéhez vagy nem tudja azt hatékonyan támogatni.

A cél a cloud

A nyílt forrású Zimbra Collaboration Suite egy Exchange-kompatibilis e-mail és kollaborációs platform fejlett webes klienssel és mobiltelefonos szinkronizáció (Symbian S60, iPhone, BlackBerry, Windows Mobile) lehetőségével, amelyhez egy telepíthető desktop kliens is tartozik. Utóbbi Windows, Linux és Mac OS X platformon érhető el, de a Zimbrához természetesen bármilyen POP/IMAP és iCal/CalDav felületen lehet csatlakozni. A Zimbra szerver Linuxon és Mac OS X-en futhat.

Az egyezség kapcsán Brian Byun, a VMware cloud-szolgáltatásokért felelős vezetője elmondta, a jövőben a kis- és középvállalatok egyre több olyan informatikai megoldást fognak vásárolni, amelyek a cloud-szolgáltatások egyszerűségét viszik el az üzemeltetőkhöz és a felhasználókhoz egyaránt. \"A Zimbra nagyszerű példa egy olyan skálázható megoldásnak, amely a kisvállalatoktól a a cloudig képes nyújtózni. Bekerül azok közé az építőkövek közé, amelyek virtuális szerverkészülékként vagy egy cloud-szolgáltat által kínált megoldások lehetnek.\"

A Zimbra megoldásai világszerte mintegy 55 millió postafiókot szolgálnak ki. A VMware vélhetően saját publikus cloudjában akarja szolgáltatásként kínálni a Zimbrát, de nem lehet kizárni azt sem, hogy a virtualizációs projektjeit akarja megtámogatni azáltal, hogy egy licencelésből kifolyólag rugalmasabb és olcsóbb alternatívát kínál a Windows/Exchange rétegre, miután pozíciói sok vállalatnál erősek - így több licencet értékesíthet szervervirtualizációs szoftvereiből.

Marad a nyílt forrás és a magyar disztrbibúció is

A VMware továbbra is támogatni fogja a meglevő Zimbra termékeket és megmaradnak a termékek nyílt forrású változatai is, ugyanakkor a vállalat kimondott célja hogy a szoftvereket egy vSphere-alapú virtualizált cloud-környezethez optimalizálja, illetve javítsa az átjárhatóságot a Microsoft, az IBM és más üzenetküldő és kollaborációs megoldásokkal. A Yahoo!-val kötött szerződés értelmében a Zimbrával kapcsolatos jogok a VMware tulajdonába kerülnek, de az internetes cég továbbra is jogosult a Zimbra használatára a kommunikációs szolgáltatásaiban, mint amilyen a Yahoo! Mail és a Yahoo! Calendar.

A Zimra termékeinek magyarországi disztribúciójáról tavaly év végén írt alá megállapodást az ULX Kft. Szentiványi Gábor, a cég vezetője a HWSW-nek elmondta, a Zimbra tulajdonosváltása nem lesz hatással erre és továbbra is megmaradnak hivatalos disztribútornak, annak ellenére, hogy a vállalat fő tevékenysége a Red Hat Linux képviselete. A Red Hat tavaly teljes mellszélességgel belépett a virtualizációs piacra, és ezzel a VMware kihívójává vált a területen.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 19:59

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.