:

Szerző: Bodnár Ádám

2010. január 11. 16:36

Szabványos kategóriákba sorolnák az SSD-ket

A múlt heti Consumer Electronics Show-n a JEDEC bejelentette, szabványos kategóriákat hoz létre az SSD-k számára, hogy összehasonlíthatóvá tegye a különféle modelleket, segítve a vásárlókat a döntésben.

Az SSD-k viszonylag új és gyorsan fejlődő termékkategóriát jelentenek a piacon, amelyek képességeivel kapcsolatban számos kérdés merülhet fel a vásárlókban. Ezek megválaszolására, a tévhitek eloszlatására és az egyes termékek összehasonlíthatóvá tételére irányulnak a JEDEC erőfeszítései. A memóriákkal kapcsolatos szabványok fejlesztését végző nemzetközi szervezet, a JEDEC (Joint Electron Device Engineering Council) elnöke, Mian Quddus szerint a szabványos termékosztályok létrehozásának célja, hogy a vevők egyből tudhassák egy adott SSD-ről, hogy milyen felhasználásra szánták.

A kategorizálás megkönnyíti a termékek összehasonlítását is, mivel egy-egy meghajtóról előre tudni lehet, mi a megcélzott felhasználási területe és ennek megfelelően olyan termékekkel lehet majd összevetni a képességeit, amelyet ugyanerre a piacra szánnak. A JEDEC négy kategória felállítását javasolja, kliensgépekbe szánt standard és mobil SSD-két, a vállalati mainstream, valamint a nagy teljesítményű meghajtókét.A tervek szerint a JEDEC szabványokban rögzíti majd az egyes SSD-osztályok tagjaival szemben támasztott elvárásokat.

\"\"

A szervezet emellett egy egységes Endurance Rating, azaz strapabírási jelölés bevezetését is tervezi, amely összehasonlíthatóvá tenné a meghajtók fáradását. Az SSD-k térnyerését övező egyik legfontosabb kérdés a fáradással (\"wear\") kapcsolatos. Amint az ismert, az SSD-kben ma használt flash memóriachipek csak korlátozott alkalommal írhatók felül, s egy idő után csak olvashatóvá válnak, ezt a jelenséget nevezzük fáradásnak. A fáradás mértéke a felhasznált memóriachipek típusa mellett számos egyéb tényezőtől függ, például attól is, hogy az SSD firmware-e milyen trükkökkel próbálja meg kiegyenlíteni a fáradás hatásait.A fogyasztói piacra szánt, olcsóbb meghajtók rendszerint MLC (multi-level cell) flash chipekből állnak, ezeknél hamarabb jelentkeznek a fáradás hatásai mivel egy cella több bitet is tárol.

A vállalati meghajtók általában SLC (single level cell) felépítésűek, ezek a chipek strapabíróbbak, valamint általában gyorsabbak is az MLC-nél, cserébe sokkal drágábbak. Az intenzív igénybevételnek kitett, legfelső kategóriás, vállalati felhasználásra szánt SSD-k esetén az sem ritka, hogy az eszközök a névlegesnél jóval nagyobb, akár többszörös kapacitással is rendelkeznek, így a fáradásból adódó hatások csak később jelentkeznek.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 02:22

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.