Szerző: Bodnár Ádám

2010. január 11. 10:31

Közel végleges a Firefox 3.6 kódja

A Mozilla Alapítvány pénteken kiadta a Firefox 3.6 kiadásra jelölt (RC) változatát, amely ha semmi váratlan nem történik, a végleges kódot tartalmazza. A végleges változat egy hét múlva elkészülhet.

A szoftvert a tervezettnél jóval tovább kellett bétatesztelni, még az ötödik bétában is több mint 100 bug maradt, ezeket az RC-ben már javították, jelentősen megnövelve a szoftver stabilitását. Az eredeti ütemterv alapján a Firefox 3.6-nak már tavaly meg kellett volna jelennie, a böngésző végleges most január 18-ra várható, amennyiben az RC megfelelő minőségűnek bizonyul és az utolsó pillanatban nem bukkannak fel benne nagyobb, a kiadást lehetetlenné tevő hibák.

A Firefox 3.6-ban megjelenő újdonságok zömében láthatatlanok a felhasználók számára, inkább a webfejlesztőket vagy a beépülő modulok készítőit érintik. Ami a felhasználókat illeti, számukra a legnagyobb változást alighanem a könnyen váltható témák, a \"személyiségek\" (\"persona\") beépített támogatása jelenti. Ezekkel a témákkal könnyen át lehet alakítani a böngésző felületét. További említésre méltó fejlesztés, hogy a Firefox 3.6 figyelmeztet az elavult, biztonsági kockázatot jelentő pluginek (pl. Flash, QuickTime) betöltésekor, hogy ideje őket frissíteni.

Az új verzióval továbbfejlődött a TraceMonkey JavaScript-motor, új CSS, DOM (Document Object Model) és HTML 5 képességek támogatása, a Web Open Fon Format (WOFF) kezelése, illetve a video HTML-taggel beágyazott filmek teljes képernyős lejátszása. A 3.6-os verzió layout-ja emellett teljes integrációt ígér a Windows 7 kezelőfelületével. Webfejlesztők itt olvashatnak az őket esetlegesen érintő újdonságokról.

Bár a Mozilla szerint a bővítmények háromnegyede már kompatibilis a Firefox 3.6-tal, számos népszerű, széles körben használt program nem működik együtt, ilyen például a Ubiquity, a SZTAKI Szótár (sztakdict), az IE Tab - a felhasználók egy kompatibilitási problémákat jelentő bővítmény segítéségével tájékoztathatják a problémákról az add-onok fejlesztőit.

Akik a Firefox 3.6 béta változatát használják, nem szükséges külön letölteniük és telepíteniük az RC-t, az új verzió automatikus frissítésként megérkezik a gépükre, és amikor a végleges változat megjelenik, ugyanez történik majd, az előzetes verzió a beállítások megtartása mellett frissül. Mindenki más a Mozilla weboldaláról töltheti le a böngésző előzetesét.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról