Szerző: Koi Tamás

2010. január 8. 13:52

Már értékelhető szinten a Blu-ray eladások

A szkeptikusok már többször eltemették, az új generációs kéklézeres médium, a Blu-ray mégsem akar meghalni, sőt, kitűnő egészségnek örvend - legalábbis az Egyesült Államokban, ahol az ünnepi szezonban rekordmennyiségű lemezt adtak el. A DVD-eladások mindeközben csökkentek.

Az otthoni szórakoztatóelektronikai ipart képviselő Digital Enternatinment Group (DEG) összesített statisztikái szerint a tengerentúlon az utolsó negyedév forgalmát a várakozásokon felül gerjesztette az ünnepi bevásárlási láz. Az év végén összesen mintegy 38,6 millió Blu-ray lemezt vásároltak az amerikaiak, ami éves szinten 35 százalékos növekedést jelent. Mindezt annak ellenére sikerült elérnie a filmiparnak, hogy a Blu-ray továbbra is prémium technológiának számít, ráadásul az online filmkölcsönzés is egyre komolyabban veszélyezteti a lemezek piacát.

Mindeközben tovább folytatódott a DVD-k forgalmának esése, így ugyanabban a negyedévben, mikor a Blu-ray szárnyalt, 17 százalékkal kevesebb DVD-t adtak el a kereskedők, igaz, ez még mindig több mint 374 millió lemezt jelent, vagyis egy Blu-ray-re nagyjából tíz DVD-értékesítés jutott az ünnepi szezonban. Az elterjedtebb lemezek forgalmának esése egyébként lassult 2009-ben, 2008 negyedik negyedévében ugyanis 31 százalékos visszaesést volt kénytelen elkönyvelni a szakma.

A DEG szerint az optikai lemezeken terjesztett filmek értékesítéséből származó bevétel ettől függetlenül apadt a negyedik negyedévben, ami egyrészt a DVD-piac forgalmának csökkenését jelzi, másrészt nyilvánvalóvá teszi, hogy a nagyfelbontású tartalmat hordozó lemezek ára is csökkent az elmúlt esztendőben (ennek arányáról nem adott ki információt a szervezet).

Tavaly összességében 1,5 milliárd dollár folyt be a kiadók kasszájába a Blu-ray értékesítések után, ennek nagy részét (egymilliárd dollárt) a kölcsönzések tették ki, a fennmaradó összeg a lemezek értékesítéséből tevődött össze. A kölcsönzőipar forgalma összességében 4 százalékot nőtt tavaly, a DVD- és Blu-ray kölcsönzésekből származó árbevétel meghaladta a 6,5 milliárd dollárt.

A DVD-t leváltani hivatott szabvány sikerét részben a lemezek, részben a lejátszók árának csökkenése hozta meg - értékeli a számokat a DEG. 2009-ben mintegy hétmillió Blu-ray lejátszó fogyott az Egyesült Államokban, ezzel immár 17 millió amerikai háztartásban található ilyen eszköz. A hétmilliós értékesítési mennyiségnek több mint a fele, 4,5 millió darab az utolsó negyedévben talált gazdára.

A tavalyi év mindettől függetlenül a digitális letöltésnek kedvezett igazán: az interneten keresztül letöltött vagy kölcsönzött tartalmak forgalma 2009-ben elérte a 2,1 milliárd dollárt - ez 32 százalékkal több, mint egy évvel korábban és nagyobb a Blu-ray forgalomnál is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról