Szerző: Bizó Dániel

2010. január 5. 15:30

Lendületben a MySQL kampány

Ígéretükhöz híven a kampányolók beadták annak a folyamatban lévő petíciónak az első körét, amely a MySQL függetlenségéért küzd az Oracle ellenében. Ezzel azonban nincs vége, további támogatást kérnek a MySQL-felhasználóktól, hogy folyamatosan nyomást gyakorolhassanak.

Tegnap, január 4-én az Európai Bizottság, az Európai Parlament, a 27 tagország versenyhatóságai, továbbá a kínai, orosz és svájci hatóságok egyaránt megkapták azt a petíciót, amely 14 ezer aláírást tartalmaz olyanok részéről, akik ellenzik, hogy a MySQL jövője az Oracle szándékától függjön. A petíció december 28-án élesedett a weben, vagyis lényegében egyetlen, ünnepi szezonban lévő hét alatt gyűlt össze ennyi aláírás. A következő napok és hetek folyamán további aláírásokat kézbesítenek a kampányolók, ahogyan gyűlnek.

A Save MySQL!, avagy a Mentsük meg a MySQL-t! petíció jelenleg, a cikk írásának idején több mint 20 ezer aláírást tartalmazott már, és a szám gyorsan növekszik: az elmúlt 24 órában 3500 új aláírás érkezett. A petíció azt kéri világszerte a versenyhatóságoktól, hogy ne hagyják jóvá az összeolvadást, amennyiben az Oracle nem ajánlja fel a petícióban foglalt, úgynevezett strukturális megoldás valamelyikét, amely garantálja, hogy a MySQL sorsa független lesz az Oracle akaratától.

A többség, 93,4 százalék támogatja azt a verziót, hogy a MySQL-t le kell választani és eladni egy megfelelő harmadik fél számára, míg nagyjából 60 százaléknak elfogadható az is, hogy az Oracle változtat a MySQL licencelésén úgy, hogy az más vállalatok számára is lehetővé teszi annak teljes értékű támogatását és felhasználását. Az aláírók negyede céges vagy szervezeti célokra használja a MySQL-t, több mint harmaduk pedig fejlesztő. Több mint ezren írták alá olyan cégektől, melyek több mint 1000 főt foglalkoztatnak. Az aláírók fele európai, ötöde pedig amerikai.

A Widenius-Müller front az Oracle-Sun tengely ellen

A kampány vezetője Michael \"Monty\" Widenius, a MySQL finn származású létrehozója és az azonos nevű, később a Sun Microsystems által felvásárolt cég megalapítója. Widenius és lobbistája, Florian Müller szabad szoftveres aktivista szerint az Oracle által a Bizottság előtt prezentált garanciák valójában nem garancia semmire, ugyanis nem változtat a tényen, hogy a MySQL jövőbeni fejlődési iránya és piaci szerepe kizárólag az Oracle szándékán múlik. Ez pedig magába kódolja, hogy az adatbázis-kezelők piacának felét uraló, onnan dollármilliárdos profitot kitermelő Oracle nem fogja alternatívaként propagálni a MySQL-t.

A petíciós kampány azt követően indult be, hogy az Európai Bizottság december közepén, az Oracle-Sun összeolvadás kapcsán tartott meghallgatásán az Oracle számos ügyfelet citált személyesen vagy levélben, amelyek az összeolvadás támogatásáról biztosították a Neelie Kroes versenyügyi főbiztos vezette csapatot, sőt a sürgető jóváhagyás szükségességét hangoztatták. A kiszivárgott információk szerint előbb ellenséges hangvételű megbeszéléseken később sikerült konstruktív előrelépést elérnie a feleknek, amiben az Oracle többek közt vállalta, hogy fokozza a MySQL fejlesztéseibe ölt összeg nagyságát, valamint hogy a szoftver megmarad GPL alatt.

[+] Zöld utat kapott az Oracle?

Ennek hatására a zárt ajtók mögött lezajlott egyeztetéseket követően a Bizottság pozitívan nyilatkozott az Oracle előterjesztéséről, döntést ugyanakkor csak később hoz, legkésőbb január 27-éig. Ezt az időt akarja kihasználni Widenius és Müller, hogy meggyőzze Brüsszelt az Oracle garanciáinak elégtelenségéről. Bár az európai döntés a legfontosabb, mivel befolyásolhatja más hatóságok konklúzióját is, egy kínai vagy orosz akadékoskodás is rengeteg kárt és fejtörést okozna az Oracle számára, ami arra kényszerítheti a céget, speciális megoldást találjon, vagy akár az összeolvadás globális feltételein változtasson.

A magyarul is olvasható kampányszöveg részletesen kifejti, miért nem elegendőek az Oracle által vállalt kötelezettségek, mint a nagyobb fejlesztési büdzsé vagy a GPL meghagyása, de kitér arra is, hogy miért hatalmas tévedés azt gondolni, hogy a MySQL nem riválisa az Oracle Database szoftvernek. A HWSW összefoglalója a petíció elindulásakor született cikkben olvasható.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról