:

Szerző: Koi Tamás

2009. december 21. 14:13

Telekom reform: a tagállamoknál a labda

Az Európai Unió Hivatalos Lapjában történő múlt szombati közzététellel immár hivatalosan is az európai jog részévé válnak az új uniós hírközlési jogszabályok. A jobb szabályozásról és az állampolgári jogokról szóló irányelvből álló szabályokat a 27 uniós tagállamnak 2011 júniusáig kell átültetnie nemzeti jogába.

Az Európai Unió versenyképességének érdekében létrehozott, 2007 óta készülő átdolgozott telekommunikációs szabályozásról először májusban szavazott az Európai Parlament, ám hiába bólintott rá a képviselők nagy többsége a tervezetre, az átfogó, több területet is lefedő reformjavaslat végül egy utolsó előtti pillanatban benyújtott módosító indítvány miatt első olvasatban elbukott.

A vitatott pont kapcsán azóta megállapodás született, melyre november közepén először a Miniszterek Tanácsa adta áldását, november 24-én pedig az Európai Parlament is nagy többséggel megszavazta a tizenkét fő blokkból álló törvényjavaslatot, mely egyebek mellett biztosítja, hogy az európai távközlési piacon fokozódó verseny következtében több választási lehetőség áll majd a fogyasztók rendelkezésére, szerte Európában javul a gyors, szélessávú internetkapcsolattal való lefedettség, valamint a távközlési szolgáltatások használatára vonatkozóan megerősödik a magánéletük tiszteletben tartásához való joguk.

A reformcsomag ezzel együtt rendelkezett az Európai Elektronikus Hírközlési Szabályozó Hatóságok Testülete (BEREC) nevű új európai hírközlési hatóság létrehozásáról, mely rendelet közvetlenül alkalmazandó, és 20 nap múlva lép hatályba. A BEREC az uniós döntéshozók reményei szerint hozzájárul ahhoz, hogy egész Európában következetes szabályozás alakuljon ki, ezzel is erősítve az egységes távközlési piacot.

Az Európai Elektronikus Hírközlési Szabályozó Hatóságok Testülete a 27 nemzeti hírközlési hatóság vezetőiből áll. A határozatokat a rendelet értelmében fő szabályként kétharmados többséggel hozzák, illetve egyszerű többséggel azokban az esetekben, amelyekben a BEREC a nemzeti szabályozók által az Európai Bizottság számára bejelentett intézkedéseikről szóló bizottsági elemzéssel kapcsolatban nyilvánít véleményt. A BEREC független szakértők támogatásával készíti elő határozatait, illetve a nemzeti hírközlési szabályozók tőle függetlenül végzett tevékenységeire vonatkozóan is tanácsot ad, támogatást nyújt, illetve kiegészíti azokat, különösen, ha határokon átnyúló hatásokkal járó szabályozási döntésekről van szó.

\"Az Európai Elektronikus Hírközlési Szabályozó Hatóságok Testületének létrehozása egyértelműen jelzi azon szándékunk komolyságát, hogy az európai távközlési szolgáltatók és a fogyasztók a hálózati hozzáférés és a távközlési szolgáltatások terén többé ne szembesüljenek nemzeti határokkal\" - nyilatkozta Viviane Reding, az EU a hírközlésért felelős - februárban leköszönő - biztosa. \"2010 tavaszától a BEREC nyújt segítséget a nemzeti távközlési szabályozók és az Európai Bizottság számára annak biztosításában, hogy a távközlési szolgáltatásokat az EU teljes területére kiterjedően egységes és versenyképes feltételekkel nyújtsák. Most, hogy a reform gerincét képező irányelvek megjelentek a Hivatalos Lapban, felkérem a tagállamokat a szabályok nemzeti jogrendbe történő gyors átültetésének megkezdésére. \" - tette hozzá Reding.

Itthon ez a feladat túlnyomó részt a Miniszterelnöki Hivatalra hárul, azt azonban egyelőre nem tudni, hogy a szervezet megkezdte-e, illetve ha nem, mikor kezdi a munkát a jogszabálycsomag időbeni átültetése érdekében.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 05:58

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.