Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
8 x 3 óra mélyvíz a HWSW mobile! második napján: Kotlin, Android, React Native, UX és analitika, Azure IoT Edge + fintech élesben

Kiszáll az olcsó tömegszerverek piacáról a Sun

Bodnár Ádám, 2009. december 22. 08:50
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Az Oracle égisze alatt jelentős átalakulás vár a Sunra, a cég többek között feladja az olcsó tömegszerverek piacát, ahol nyilvánvalóan nem versenyképes a HP-vel és a Dell-lel szemben. A hangsúly az integrált rendszerértékesítés felé tolódik.

hirdetés

Dobozmozgatás helyett megoldásértékesítés

Az Oracle irányítása alatt a Sun fel fogja adni az olcsó tömegszerverek piacát, mivel nem rendelkezik elegendően nagy volumennel ahhoz, hogy felvehesse a versenyt a HP-val vagy a Dell-lel - szögezte le a negyedéves eredmények kapcsán rendezett elemzői konferenciahíváson Larry Ellison, a cég elnök-vezérigazgatója. "Az egyik dolog amit felismertünk, hogy a Sunnak nincs és valószínűleg sose lesz meg az a nagy volumene, ami versenyképessé teheti a tömegpiacon."

Ez azonban távolról sem jelenti azt, hogy a Sun feladná az x86-os szerverpiacot, mindössze arról van szó, hogy a papírvékony nyereséget hozó szervereladás, puszta dobozmozgatás helyett az integrált rendszerértékesítésre koncentrálja erőforrásait. A gépeket nem magukban, hanem valamilyen megoldás részeként adja el az Oracle, jó példa erre az Exadata V2 integrált adatbázis- és adattárház-platform, amely Sun-hardverek és Oracle-szoftverek szimbiózisára épül.

A múlt (Sun Fire x2270)...

Az x86-os gépek mellett az Oracle nem fogja elhanyagolni a SPARC-alapú szervereket sem, ígérte meg Ellison, a SPARC Enterprise családban például hamarosan elérhetők lesznek a flash memóriás tárolók, amelyek révén az Oracle adatbázis alatt nyújtott teljesítményük jelentősen megnőhet. A vállalat emellett olyan vegyes clustereket is kínál majd ügyfeleinek, amelyek SPARC és x86 szervereket, tárolókat és hálózati berendezéseket tartalmaznak, valamint az Oracle és a Sun szoftverkínálatának elemeit, azaz Solaris vagy Linux operációs rendszert, virtualizációs köztesréteget, felügyeleti megoldást, adatbázist és alkalmazásokat.

"Szerintünk ez egyszerűsíti az ügyfelek dolgát" - mondta Ellison. "Nem nekik kell elvégezni a rendszerintegrációt. Nem kell megvenniük az egyes darabokat és összekötniük, hanem csak megveszik a dobozt. Nekünk egy nagy nyereségtartalmú termék, nekik pedig értéknövelt beruházás, mert nem kel egy csomó pénzt kiadniuk a rendszerintegrációra. Meggyőződésünk, hogy a jövőben az ügyfelek így építik majd fel adatközpontjaikat, nem komponenseket, hanem rendszereket vásárolnak, mint amilyen az Exadata." Az Oracle vezére továbbra is kitart amellett, hogy a Sun már a beolvasztását követő első évben 1,5 milliárd dollár nyereségtöbbletet termel majd.

Sun és x86

A Sun hozzáállása az x86-os szerverpiachoz lényegében megpecsételte a cég sorsát. Az évezred elején, a web robbanásával végleg elmúlt az idő, amikor csak a nagyvállalatoknak volt szüksége szerverekre, szinte egyik pillanatról a másikra tömegigény alakult ki a megfizethető kiszolgálók iránt. Az ezt követő dotkom válságot követően pedig megváltoztak a vásárlási szokások, és ezzel a szerverpiaci trendek: az x86, valamint a Windows és Linux felfejlődésével megindult az alkalmazások migrációja a tömegszerverek felé.

A forgalmának túlnyomó többségét SPARC-alapú gépek értékesítéséből bonyolító Sun nem lépett be erre a piacra, hogy védje nyereségességét. Vesztére, az x86-os szerverpiac ugyanis az évtized közepére nem csak darabszámban hanem értékben is a legnagyobbá vált. A Sun szempontjából lényegében minden a lehető legrosszabbul sült el: a közönséges tömegtechnológia rohamos fejlődött, örökre megváltoztak a vevői preferenciák, a SPARC-fejlesztések csődöt mondtak, miközben a vállalati vezetés túl lassan reagált a drámai kihívásokra, és lemaradt a változásokról.

... és a jövő (Exadata V2)

Az Opteron érkezésével aztán a Sun is kapcsolt, s elsőként karolta fel az AMD ígéretes szerverprocesszorát, s saját tervezésű rendszereinek műszaki felsőbbrendűségére alapozva hamar meg tudta győzni a hagyományos SPARC-vásárlókat, hogy az olcsóbb gépeket is tőle szerezzék be. 2007-ben végül az Intellel is tető alá hozott egy stratégiai megállapodást a Sun, s felvette kínálatába a Xeon-alapú rackszervereket, de még ez is kevés volt a sikerhez. A vállalat meglevő ügyfélköre ugyan kedvezően fogadta a gépeket, de a nagyvilág számára az x86-os szerver szinonimája továbbra is a ProLiant vagy a PowerEdge maradt.

A Sun x86-os gépei vitán felül az iparág legfejlettebbjei közé tartoznak, számos olyan egyedi megoldást tartalmaznak, amelyek a konkurenseknél adott esetben nagyobb teljesítményt, hatékonyabb hűtést, kisebb fogyasztást vagy éppen jobb bővíthetőséget kínálnak. A tömegpiac azonban láthatóan nem volt vevő a műszaki finomságokra, s hiába tudta az elmúlt években dinamikusan növelni eladásait a Sun, esélye sincs utolérni a HP-t vagy a Dellt, de még az x86-os piacra egyre kevéssé koncentráló IBM-től is messze jár. Ellison szerint a Sunnak egyszerűen nem éri meg egyenként x86-os szervereket eladni Linuxszal vagy Windows-zal. "El fogjuk kerülni ezt a piacot." Hogy ez a gyakorlatban mit jelent, az egyelőre nem világos, de valószínűleg a termékkínálat szűkítését és a sales aktivitás hangsúlyának megváltozását.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
Kotlin alapok Androidhoz, Android refaktorálás, React Native gyorsítósáv, UX és analitika, Azure IoT Edge, fintech élesben: alkalmazásfejlesztés banki aggregátor API-ra, itthon először!