:

Szerző: Koi Tamás

2009. december 11. 14:54

Vegetál a hazai vezetékes szélessáv-piac

Gyakorlatilag vegetatív állapotba került a hazai vezetékes szélessávú piac, legalábbis ezt sugallja az OECD legfrissebb felmérése, mely az idén nyári állapot alapján meglehetősen borús képet fest a magyarországi helyzetről.

Az OECD-államok összesített statisztikái szerint a szélessávú internetelőfizetések száma 2009 júniusára elérte a 270 milliót, ezzel az egy évvel korábbi állapotokhoz képest 10 százalékos növekedést produkálva. A tagországok - melyek között számos európai uniós ország mellett megtalálható egyebek mellett az Egyesült Államok, Kanada, Mexikó, Japán vagy Dél-Korea - felében mára elérte, vagy meghaladja a vezetékes szélessávú internetpenetráció a 25 százalékot, Magyarország azonban továbbra is a lista végén kullog, ráadásul nálunk az egyik leglassabb a növekedés.

A számadatok szerint hazánkban az év közepén 16,8 százalékos volt a vezetékes szélessávú internetpenetráció, ezzel Magyarország csak Szlovákiát, Lengyelországot, Törökországot és Mexikót előzte meg a sorban. A vezetékes internetellátottság terén továbbra is Hollandia a világelső, a nyugat-európai országban száz lakosra 38 előfizetés jut, ezután Dánia és Norvégia következik rendre 37 és 34,5 százalékos penetrációval.

\"\"

Hazánk számára kevés bizakodásra ad okot, hogy az összes, sorban mögöttünk álló országban nagyobb mértékben nőtt a piac 2008 és 2009 nyara közt - Szlovákiában a növekedés elérte a 3,7, Mexikóban a 3,33, Lengyelországban az 1,72, Törökországban pedig az 1,65 százalékot, miközben Magyarországon 1 százalékot bővült a piac egy év alatt. Nálunk lassabban csak a gyakorlatilag teljesen telített piacokon, így Svédországban, Dániában valamint Finnországban nőtt a penetráció.

Az OECD statisztikái arra is rámutatnak, hogy a vezetékes szélessávú elérések között továbbra is a DSL technológia a legnépszerűbb, a 271 millió internetkapcsolatból 162 millió épült erre a technológiára, míg 78 millió kábelmodemes és 24 millió üvegszálas, valamint LAN-elérés volt. Az üvegszálas hálózatok természetesen Ázsiában a legnépszerűbbek, az OECD-országok közül Japán és Dél-Koreai áll az élen 51 és 46 százalékos aránnyal.

Az Európai Unió november közepén közölt a mostani OECD-számokkal részben összecsengő statisztikákat a tagállamok vezetékes szélessáv-ellátottságáról. Az Európai Bizottság jelentése szerint 2009 júliusában a nemzetközösség teljes lakosságának 24 százaléka rendelkezett szélessávú hozzáféréssel, szemben a 2008. júliusi 21,6 százalékkal - idén nyáron mintegy 120 millió vezetékes szélessávú internethozzáférést regisztráltak Európában, melyből 11,5 milliót az azt megelőző egy évben kötöttek be. Az uniós statisztika szerint a vezetékes szélessávú penetráció itthon 17,2 százalékos volt a nyáron, ezzel nagyjából egy szinten állunk Litvániával, Portugáliával, Csehországgal és Lettországgal, és csak Bulgáriát, Romániát, Görögországot, Lengyelországot és Szlovákiát előztük meg.

A Nemzeti Hírközlési Hatóság vezetékes gyorsjelentése szerint Magyarországon idén júliusban 1,63 millió vezetékes szélessávú internetkapcsolatot tartottak nyilván. Ebből 806 ezer épült xDSL-technológiára, 720 ezer pedig kábelmodemes elérés volt. A hazai vezetékes szélessávú piacon jellemző trend az xDSL-elérések értékesítésének teljes megtorpanása: júliustól októberig, azaz egy negyedévnyi időszak alatt mindössze ezer xDSL-eléréssel tudtak bővülni a szolgáltatók.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 10:36

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.