Szerző: Bodnár Ádám

2009. december 10. 15:41

Megnyitotta desktopvirtualizációs protokollját a Red Hat

Megnyitotta desktopvirtualizációs protokollját a Red Hat. A SPICE (Simple Protocol for Independent Computing Environments)

A SPICE távkapcsolati technikával a távoli virtuális desktop képét egy megfelelően gyors Ethernet,  Wi-Fi vagy akár 3G kapcsolaton keresztül akár másodpercenként 30 képkockás frissítéssel lehet átvinni, lehetséges a kétirányú video- és audio kommunikáció. A Red Hat szerint a SPICE megfelelő teljesítményt nyújt ahhoz, hogy a médiaintenzív alkalmazások mint a videolejátszás, grafika, VoIP vagy akár videokonferencia is ugyanúgy használhatók legyenek hosztolt virtualizált környezetben mintha fizikailag a kliensen futnának.

A technológia a Qumranet felvásárlásával került a Red Hathez még 2008 őszén. A 2005-ben alapított, 2007-ben színre lépett Qumranet a KVM-re, azaz kernelalapú virtualizációra építve egy teljes desktopvirtualizációs megoldást dolgozott ki, ez az alapja a RHEV desktopvirtualizációs megoldásának, Red Hat Enterprise Virtualization (RHEV) for Desktops terméknek, amely jelenleg még béta állapotú, megjelenése 2010-ben esedékes.

\"A SPICE protokoll automatikusan alkalmazkodik a grafikus és kommunikációs környezethez amiben fut\" - mondta Brian Stevens, a Red Hat műszaki vezetője. \"A technológia forráskódjának megnyitásával lehetővé tesszük az iparági partnereink és a közösség számára hogy velünk együtt alakítsák a virtualizáció jövőjét.\" A SPICE-ról bővebben a projekt weboldalán, a www.spice-space.org oldalon lehet olvasni, illetve itt érhetők el a forráskódok is, zömmel GPL v2, illetve BSD licenc alatt.

A Red Hat idén novemberben lépett be teljes mellszélességgel a virtualizációs piacra, mikor bejelentette hypervisorát és virtualizációs felügyeleti eszközeit. A RHEV H hypervisor egy \"hardened\" Red Hat Enterprise Linux 5.4-re épül, és a virtualizációs köztesrétegektől ma elvárható összes képességet hozza, mint az I/O-virtualizációt lehetővé tévő nagy teljesítményű VirtIO driverek, a memóriakapacitás kihasználtságának hatékonyságát fokozó memóriamegosztás (memory page sharing), vagy a hypervisortól független felügyeletet lehetővé tévő Libvirt/CIM menedzsment-interfész.

A RHEV M felügyeleti eszközzel Windowst és Linuxot futtató virtuális gépeket lehet felügyelni és a RHEV H-val integrálva olyan fejlett képességeket nyújt mint az élő (live) migráció, a terhelésmegosztás, \"thin provisioning\" vagy akár snaphot-készítés. A Red Hat azt állítja, az RHEV M újszerű felülete nagyon könnyen átlátható és használható és persze jóval olcsóbb mint a versenytárs megoldások.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról