Szerző: Bizó Dániel

2009. december 10. 16:39

IBM mainframe masszív Linux-konszolidációhoz

Linuxos mainframe-csomagot tett lesz az asztalra az IBM, amivel ismét le kívánja szorítani a System z rendszerek bekerülési árát, valamint konszolidációs alternatívát kínálni a nagyvállalatoknál lévő x86-os farmokra.

Az Enterprise Linux Server kezdő listaára 212 ezer dollár az Egyesült Államokban, ami nagyjából 40 millió forintot jelent. Az IBM ezt leginkább azzal érte el, hogy nem futtat z/OS-alapú szoftverréteget, így százezer dollárnyi licencdíjat le tudott vágni az árból. Ezzel együtt a Linux-mainframe megkapja a megszokott menedzsment- és virtualizációs képességeket, és a hardvere is a z10 generációhoz tartozik, mint a nagyobb testvéreké, így a legmagasabb szintű hardveres megbízhatóságot, rendelkezésre állást, és terhelhetőséget szolgáltatja.

Az IBM szándéka szerint az új mainframe-csomag helyet fog találni magának egy nagyobb Linux-infrastruktúrákban, ahol átveheti az x86-os rendszerektől a kevéssé számításigényes, I/O-intenzív alkalmazások futtatását, miközben magasabb RAS és biztonsági szintet garantál egyszerűbb felügyelet mellett -az IBM arról kívánja meggyőzni a felhasználókat, hogy ezt a meglévő x86-os virtualizációs megoldások nem képesek kínálni a nagyobb méretű infrastruktúrák esetében.

Az IBM szerint egyetlen processzoron legalább 30 Linux virtuális gép futtatható el a z/VM virtualizációs réteg segítségével - szokás szerint IFL-ről, vagyis kizárólag a Linux platform futtatását lehetővé tévő Integrated Facility for Linux processzorokról van szó, emiatt kevesebbe kerülnek és licencdíjuk sincsen, mint egy teljes értékű működésre engedélyezett mainframe processzor esetében. A kezdő konfiguráció 2 IFL processzorral rendelkezik, így alapkiépítésben 50-60 virtuális Linux gép kiszolgálására lehet képes számítási teljesítményben. Az IBM Red Hat Enterprise Linuxot és Novell SUSE Linux Enterprise Servert támogat.

Mivel a csomag z10 Enterprise architektúrában is elérhető, ezért 64 IFL-ig is skálázható 1,5 terabájt memória társaságában, így elviekben több mint ezer linuxos rendszert is át tud venni, jelentős üzemeltetési megtakarítások mellett. Az IBM a megtérülési rátát ráadásul nagyobb kiépítések esetén tovább erősíti azzal, hogy az addicionális processzorok kevesebbe kerülnek, minél több kapacitást adunk, az egységnyi ár annál alacsonyabb. Az IBM közlése szerint nagyjából 1300 ügyfél futtat mainframe-en Linuxot. Azok számára, akik meglévő mainframe-re akarnak migrálni nagyszámú Linux feladatot, az IBM a Solution Edition integrált szoftver- és szolgáltatáscsomagot kínálja.

Bár ilyen nagyarányú konszolidáció esetén a mainframe bevetése akár pusztán pénzügyi alapkon is pozitív előjelet produkálhat néhány év alatt, kérdéses, hogyan veszi fel a versenyt a legújabb x86-os szerverek nyújtotta konszolidációs lehetőségekkel. A válasz itt kétségtelenül nem az árban rejlik elsősorban, hanem az extrém terhelhetőségben és skálázhatóságban, a RAS-ban és extra biztonságban, amelyek tipikusan nagyvállalati, banki vagy telkó rendszerek magjában elvártak a kritikus feladatokat ellátó alkalmazásokkal szemben, ahol a hibázás, leállás vagy a biztonsági incidensek túlságosan is drágák - x86-os alapokon egy mainframe-szintű megbízhatóságot kínáló, hibatűrő rendszer kiépítése adott teljesítményszinten akár két-háromszoros mennyiségű erőforrást is megkövetelhet.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról