:

Szerző: Bodnár Ádám

2009. december 10. 12:49

Flash memória költözik az IBM szervereibe

Újfajta flash technológiát tesz elérhetővé iparági szabványos System x szervereiben az IBM. A Fusion-io által kidolgozott megoldás nem SSD-n, hanem egy PCIe formátumú bővítőkártyán tartalmazza a flash memóriachipeket.

Az IBM tegnap OEM megállapodást kötött a flash technológiát fejlesztő Fusion-io vállalattal, amely 2009 tavaszán került reflektorfénybe, amikor az Apple társalapítója, Steve Wozniak tudományos vezetőként csatlakozott a céghez.

A 2006-ban alapított Fusion-io terméke az ioDrive, amely egy flash memóriát alkalmazó, PCI Express felületű bővítőkártya, amelyet háttértárként, illetve lemezgyorsító tárként (cache) is lehet használni. Az ioDrive-ok 80, 160, valamint 320 gigabájtos kivitelben érhetők el, a legnagyobb teljesítményű változat másodpercenként 750 megabájtos írási és 670 megabájtos olvasási sebességre képes lineárisan, amivel még a vállalati SSD-ket is lepipálja.

Ennek legfontosabb oka, hogy a jelenlegi vállalati SSD-k teljesítményét a 3 Gbps sávszélességű SATA 2.0 és SAS-interfész korlátozhatja, ezzel szemben az ioDrive által használt PCIe x4 felület sebessége 16 Gbps, vagyis több mint ötszöröse. A másodpercenkénti 4k-s random olvasási műveletek maximális száma megközelíti a 120 ezret, vagyis az ioDrive már a véletlenszerű elérések esetén nagyobb sávszélességet produkál mint amire a legtöbb szerverben meglévő SATA és SAS kontrollerek interfésze képes. Írási és olvasási műveletek 3:1 arányát feltételezve a másodpercenkénti műveletek száma megközelíti a 90 ezret. A 320 gigabájtos változat sebessége elmarad ezektől, mivel a nagy kapacitás érdekében nem SLC hanem MLC chipekből áll.

\"\"

Az IBM szerint a System x kiszolgálók beoltása a Fusion-io technológiájával lehetővé teszi adatintenzív alkalmazások gyorsabb futtatását. Az IBM High IOPS Adapter néven forgalomba kerülő eszközt adatbázisokhoz, tranzakciókezeléshez, illetve akár multimédiás alkalmazásokhoz is ajánlja, amilyen például az orvosi képfeldolgozás. Azáltal, hogy a villámgyors háttértár egy apró bővítőkártyán beköltözik a szerverekbe, egyes esetekben teljes egészében megtakarítható egy nagy teljesítményű külső tárolótömb használata. Az ioDrive-ok használatához 64 bites Windows Server (2003, 2008, 2008 R2), Red Hat Enterprise Linux vagy SUSE Linux Enterprise Server operációs rendszer szükséges.

Az ioDrive-hoz rendkívül hasonló a Sun Microsystems által kifejlesztett FlashFire, amely szintén nem SSD, hanem PCIe formátumú, flash memória alapú bővítőkártya. Ez a technológia teljesít szolgálatot az Oracle-lel közösen fejlesztett Exadata V2-ben is.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 04:48

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.